Aquest dimecres se celebra a Santa Cruz de Tenerife una Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència en què està previst que les comunitats abordin l'acolliment solidari de menors migrants des de zones amb recursos saturats com les Canàries. El Partit Popular (PP) arriba a aquesta cita dividit entre el PP canari i el nacional. Els populars no tenen una postura clara respecte a la reforma de la llei d'estrangeria que planteja el govern espanyol per regular un repartiment equitatiu dels menors. El líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ha anat donant bandades amb la seva posició respecte a la gestió dels menors migrants, proposant des del desplegament de l'armada a oferir solidaritat per part de les comunitats on governen, però "sempre que es tingui la capacitat". Tota aquesta ambigüitat no és suficient per al PP de Canàries, que anirà per lliure

Segons informa elDiario.es, el PP de Canàries recolzarà la reforma de la llei d'estrangeria que permeti a l'Estat intervenir perquè les comunitats autònomes acullin de manera obligatòria els menors que arriben a Canàries quan els recursos de les illes superin el 150 % de la capacitat. El líder popular canari, Manuel Domínguez, ha anunciat el seu suport després de setmanes en què no revelava la seva postura i en què insistia a conèixer amb quin finançament comptaria cada regió per a l'acolliment dels joves. 

El PP de Canàries i Génova han xocat anteriorment, justament per la gestió migratòria. El vicepresident del PP canari va respondre amb virulència el 2023, en plena crisi a El Hierro, que els líders del PP a la Península haurien de viatjar a les Canàries per conèixer de primera mà la situació. "Si tenim una mica, només una mica d'empatia… Si algú vingués a qualsevol dels ports, a La Restinga, a Lanzarote, a veure com baixen aquestes persones de la pastera, estic convençut que l'opinió canviaria", va retreure. 

Què es tractarà en la trobada d'aquest dimecres?

Els recursos assistencials a les Canàries estan sobrepassats des de fa mesos, amb uns 6.000 menors tutelats per les illes actualment a causa de l'arribada d'immigrants a l'arxipèlag en pasteres i piragües. De fet, Unicef Espanya ha alertat que a les Canàries s'està al límit de vulnerar els drets dels infants. 

Tant el govern de les illes com l'executiu espanyol advoquen per la reforma de la llei d'estrangeria com una mesura que garanteixi una distribució entre els territoris equitativa i més ràpida del que havia fet fins ara i que no ha funcionat. Tanmateix, s'espera que hi hagi resistències per part d'algunes autonomies. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!