El govern espanyol proposarà aquest dimecres a la Mesa Sectorial amb les comunitats autònomes el repartiment d’urgència de 347 menors immigrants no acompanyats que es troben ara mateix a les Illes Canàries. Catalunya seria el territori que més se’n quedaria en cas d’aprovar-se aquest repartiment, amb 31 menors. Ho ha avançat la Cadena SER i ho confirmen a ElNacional.cat fonts de l’executiu, que expliquen que a l’ordre del dia de la reunió d’aquest dimecres a Tenerife hi haurà dos punts. En un, s’abordarà el repartiment “urgent” d’aquests 347 menors. En l’altre, s’informarà les comunitats autònomes com pretenen a la Moncloa reformar l’article 35 de la llei d’estrangeria per tal, segons confirmen aquestes fonts, de tenir una “solució estructural” i automatitzada perquè cada menor que arribi a l’Estat ja tingui assignat el seu lloc de destinació. 

Aquest dimarts, el ministre Ángel Víctor Torres s’ha plantat davant la petició de Junts: excloure Catalunya del repartiment de menors immigrants. Els independentistes van demanar al màxim responsable de Política Territorial que Catalunya no estigui inclosa en el repartiment autonòmic de menors immigrants no acompanyats que es troben a les Illes Canàries, en tant que el partit està negociant amb el govern espanyol la delegació a la Generalitat de les competències en immigració i perquè a l’últim repartiment d’immigrants, Catalunya va endur-se’n més que la resta de territoris.

Però aquest dimarts Torres ha inclòs el país en la “solidaritat obligatòria” del repartiment dels 6.000 menors que es troben a l’arxipèlag canari. Segons el ministre, la petició del grup parlamentari capitanejat per Míriam Nogueras "no té cabuda" en el sistema actual, sense que les competències hagin estat ja delegades. De totes maneres, fonts de l'executiu admeten que els territoris que han fet més esforços històricament en l'acollida han estat el País Basc i Catalunya.

En la proposta que pretén fer el govern espanyol aquest dimecres, i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, Catalunya és la comunitat que acolliria més menors immigrants no acompanyats, amb 31. Andalusia, Extremadura i Madrid se’n quedarien 30; Cantàbria, 29; Galícia, 26; Astúries, 24; el País Valencià, 23; Castella i Lleó, 21; l’Aragó i Castella-la Manxa; 20 cadascun; Euskadi, 18; Múrcia, 16; Navarra, 15; les Illes Balears, 10, i La Rioja, 4. Les Canàries es quedarien la resta dels menors no repartits.

 

Des del govern espanyol insisteixen que els 347 menors provenen del pressupost d'anys anteriors i eviten parlar de repartiment, tot apostant pel terme 'reubicació'. Recorden que el 2022 hi va haver un incompliment del 40% i el 2023 un incompliment del 80%. Per exemple, posen de manifest que dels 34 menors que havien de ser rebuts a la Comunitat de Madrid l'any passat no se'n va rebre cap.

El paper del PP

Sobre la mesa sectorial d'aquest dimecres, hi haurà el repartiment pactat entre la Moncloa i les Illes Canàries, que no compta encara amb el suport del PP; malgrat que els populars sí que han mostrat voluntat de participar en aquest repartiment i de prestar ajuda als menors immigrants que la necessitin. Si el govern espanyol manté el desacord amb Junts per Catalunya, caldrà una entesa amb el PP: l’acord haurà de passar pel Congrés dels Diputats. Aquest dimarts, Torres ha instat el PP a aguantar la pressió i a participar d'un pacte d'estat per a l'acollida, perquè "Canàries està suportant una pressió objectiva, i només es pot respondre amb una modificació de la llei". Pilar Alegría, en la seva intervenció, ha recordat que "estem parlant de nens i nenes menors d'edat que abandonen els seus països, les guerres i la fam". "Demanem una acollida equitativa per part de les comunitats autònomes per atendre una situació complicada i complexa que exigeix solidaritat i humanitat", ha assenyalat.

Pilar Alegría ha instat els populars a “trencar” els seus pactes amb Vox, l’endemà que Santiago Abascal amenacés d'estripar els acords de govern autonòmic que l’extrema dreta espanyola té amb el PP a diverses comunitats autònomes si acaba pactant amb el PSOE un repartiment de menors immigrants. “No serem còmplices ni dels robatoris ni dels cops de matxet ni de les violacions”, advertia el líder ultra aquest dilluns en roda de premsa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!