La moció sobre Catalunya que fa un mes va redactar el partit Die Linke al Bundestag alemany s'activarà a partir de demà amb una tramitació conjunta a la comissió d'Afers Exteriors, a la de Drets Humans i a la d’Afers de la Unió Europea. Les tres comissions hauran d'acordar una recomanació conjunta que serà remesa al ple del Bundestag, que podria votar-la després de l'estiu.

La moció de Die Linke, com ja va informar El Nacionaldemana al govern d'Angela Merkel que es posi a treballar per una solució negociada al conflicte de Catalunya amb l'Estat espanyol, i intervingui en aquest sentit davant el Consell de Ministres del Consell Europeu, perquè prengui iniciatives a favor d'una "sortida pacífica i democràtica" al contenciós. 

La moció precisa que la "solució democràtica" a la qüestió catalana, hauria de ser negociada "de mutu acord entre les dues parts i amb conformitat del dret internacional". Finalment, apunta que el govern alemany haurà d'evitar qualsevol participació en la "persecució política" dels representants polítics catalans.

La iniciativa parlamentària, que porta com a títol Preservar la democràcia i l'Estat de dret en el conflicte català, està subscrita personalment per 17 diputats de Die Linke i pel grup parlamentari. El text conté una exposició de motius que posa en antecedents la cambra sobre el judici al procés, i recorda que el Tribunal d'Schleswig-Holstein "va dictaminar en la seva sentència sobre l'extradició de Carles Puigdemont a Espanya que les acusacions de rebel·lió i insurrecció no eren admissibles". També indica que els presos polítics han estat llarg temps en presó preventiva, sense estar ni jutjats ni encara menys condemnats. 

Els diputats de Die Linke promotors de la iniciativa, Zaklin Nastic i Andrej Hunko, la van presentar al Parlament el passat mes d'abril, en una entrevista amb el vicepresident Josep Costa, i també van mantenir entrevistes amb Laura Masvidal i Susanna Barreda, parelles de Joaquim Forn i Jordi Sànchez. El conseller d'Afers Exteriors, Alfred Bosch, es va reunir també amb diputats, entre d’altres, del partit Die Linke, el mes de març a Berlín.

Alguns dels diputats de Die Linke promotors de la moció participaran demà a la capital alemanya en un acte de Junts per Catalunya-Lliures, amb el president Carles Puigdemont, i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat