Mig miler de persones s’han concentrat a la Plaça Sant Jaume de Barcelona en suport de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, després que aquest divendres ha estat detinguda per haver-se negat a declarar en dues ocasions al jutge. La CUP ha demanat al Govern posicionar-se amb els càrrecs electes independentistes o amb la Justícia espanyola, a més de criticar Barcelona en Comú per no despenjar la bandera espanyola del consistori barceloní com a gest de solidaritat.

La pluja no ha evitat que mig miler de persones s’hagin concentrat aquest vespre a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona com a mostra de suport a l’alcaldessa de Berga.

Entre crits i pancartes en suport de la detinguda i a favor de la desobediència, la CUP ha llegit un manifest en què ha volgut deixar clar que la detenció de Venturós no és contra la seva persona, sinó contra una posició política. Així, han criticat la “complicitat” que, afirmen, ha tingut el conseller d’Interior, Jordi Jané, amb l’”aparell repressiu espanyol”, després que han estat els Mossos els que han anat a buscar Venturós a casa, a més de sentenciar que “la repressió de l’Estat no aturarà la nostra lluita per la llibertat”.

En la mateixa línia s’ha expressat la diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant, que ha insistit en la gravetat que l’Estat persegueixi els polítics independentistes, i ha mostrat també el “rebuig per com ha procedit la conselleria d’Interior d’un govern independentista” a l'hora de detenir l’alcaldessa de Berga.

Per la seva banda, la regidora de la CUP a l’Ajuntament Maria Rovira ha demanat a Junts pel Sí que es posicioni a favor dels càrrecs electes independentistes encausats, o que per contra ho faci per la Justícia espanyola.

Crítiques a Barcelona en Comú

La CUP de Barcelona també ha volgut denunciar l’actitud del govern barceloní encapçalat per l’alcaldessa Ada Colau, que afirma que avui tenia l’”oportunitat” de despenjar la bandera espanyola en suport de Venturós, i posicionar-se “clarament” al costat del mandat democràtic del poble català. Així, ha volgut remarcar les “paraules buides” de Barcelona en Comú als plenaris, en què van mostrar en suport de les persones encausades, però que després “no materialitzen” en res.

Sergi Alcàzar

Les crítiques cap al govern Colau les han sentit de primera mà els tinents d’alcalde Gerardo Pisarello i Jaume Asens, que han acudit a la concentració. A la façana de l’ajuntament, per cert, s'hi ha vist penjada durant l’acte una gran estelada.