Destacats mitjans francesos s'han escandalitzat per les aliances que té l'exprimer ministre Manuel Valls a l'Estat espanyol, després del pacte que han formalitzat el PP i Ciutadans amb el partit ultra Vox. A França els partits democràtics fan un cordó sanitari i no pacten amb l'extrema dreta, i exclouen dels acords el Front Nacional. No amaguen que Valls queda molt tocat políticament amb l'aliança a Andalusia.

La revista L'Express, una de les més importants de França, ha titulat "El partit de Valls s'alia amb l'extrema dreta", en al·lusió a Ciutadans. Recorda que Valls es presenta com a candidat a l'alcaldia de Barcelona en una llista apadrinada pel partit d'Albert Rivera i Inés Arrimadas.

El setmanari no amaga que l'acord PP-Cs-Vox és un revés en tota regla per a Valls, perquè s'hi va oposar públicament i no li han fet cas. "Fa menys d'una setmana, Manuel Valls, el candidat a qui dona suport Ciutadans a l'alcaldia de Barcelona, va advertir el seu partit de la "incongruència moral" que representaria un acord de govern amb l'extrema dreta a Andalusia. Però la seva opinió ha pesat molt poc. El PP i Cs han aconseguit dimecres el suport del partit ultra Vox, que els era imprescindible, per poder governar la regió més poblada d'Espanya", ha indicat L'Express.

El també setmanari Marianne ha posat l'accent en el mateix sentit en les males companyies de Valls, i ho amplia fins i tot al president francès, Emmanuel Macron, ara en hores baixes. "El partit dels amics de Manuel Valls s'acosta a l'extrema dreta... i fa avergonyir En Marche", indica la revista. El partit d'Albert Rivera i Inés Arrimadas es presentava a Europa com a homòleg de la formació de Macron fins ara, però ja no ho podrà fer més. 

Marianne admet que el pacte PP-Cs-Vox és un cop frontal a la campanya de Valls a Barcelona. "Un dels arguments de l'esquerra i dels independentistes és situar Manuel Valls amb l'extrema dreta. És un "fatxa", deixava caure a l'abril l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias. També li va retreure que al seu costat hi tingués Josep Ramon Bosch, fundador del col·lectiu d'ultradreta Somatemps. Qui té un problema és el senyor Valls, que va ser crític amb Vox i va dir que no es podia pactar amb ells", ha dit l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau. El mateix to té Ernest Maragall, d'ERC, que no vol ni Valls ni Ciutadans-PP-Vox...A Barcelona no hi ha lloc per a aquestes complicitats", indica la publicació. Apunta que està creixent per a Valls "el risc d'un fracàs" polític.

Segons Marianne, també ha quedat tocat Emmanuel Macron, "que havia trobat en Ciutadans el seu aliat espanyol". I afegeix que aquesta aliança s'està convertint en un maldecap -un més- de l'Elisi. "L'entesa PP-Cs-Vox té el risc de complicar les relacions de Ciutadans amb els seus socis europeus -d'entrada amb el seu grup parlamentari, l'Aliança de Demòcrates i Liberals d'Europa (ALDE). En Marche també està passant vergonya: Ciutadanos havia de ser el seu aliat en les properes eleccions europees", recorda.

En termes similars s'ha expressat la cadena LCI.