L'epidemiòleg Oriol Mitjà ha criticat que el Govern hagi posposat les eleccions fins al 30 de maig, ja que considera que és "poc pràctic". Concretament, el que Mitjà creu que és poc pràctic és esperar que la vacuna hagi controlat la pandèmia de la Covid pel dia dels comicis.

Per tal d'explicar la seva crítica, l'epidemiòleg, recorda que després de Setmana Santa, si es relaxen les mesures per la Covid, seria possible una quarta onada i per tant un altre augment dels contagis de la Covid a tot Catalunya que faria inviable, altra vegada, la celebració de les eleccions.

Com a alternativa, Mitjà ha proposat que era millor plantejar-les cap al mes de març o a l'abril, ja que hauran baixat els casos de la tercera onada que viu actualment Catalunya, tal com proposava el PSC aquesta setmana.

Mitjà no s'ha quedat aquí i també ha proposat algunes mesures de seguretat per tal de disminuir el risc d'infectar-se de coronavirus quan la ciutadania vagi a votar. En primer lloc l'epidemiòleg ha proposat que la votació duri entre dos i tres i dies i que dins d'aquest temps s'assignin diverses franges perquè els ciutadans votin, ara bé, la llei electoral no permet de cap de les maneres que unes eleccions durin més d'un dia. A més, també posa sobre la taula tenir mesuradors de CO2 dins dels col·legis electorals.

Una altra de les propostes de Mitjà, és fer un cribratge massiu d'antígens per tal que sigui més segur desplaçar-se als col·legis i també potenciar la votació digital i deixar la presencial només per aquella població "en escletxa digital".

La nova proposta electoral de Mitjà, però, arriba hores després que el vicepresident, Pere Aragonès, signés aquest divendres a la tarda el decret que deixa sense efecte la convocatòria de les eleccions del 14 de febrer i on s'anuncia una nova convocatòria per al 30 de maig

A més, el vicepresident, que va comparèixer juntament amb la consellera de la Presidència Meritxell Budó, on va advertir que mantenir el calendari electoral pel 14-F era un risc inassumible a escala sanitària i un perjudici per a la participació que requereixen els comicis.

Tot i que finalment es va decretar l'ajornament de les eleccions, no totes les formacions van estar d'acord que fossin a finals de maig. Tant el PSC com el PDeCAT van mostrar la seva indignació per la nova data i els socialistes, per boca del seu líder Miquel Iceta, no van descartar impugnar el decret del Govern.

Segons van assegurar aquest divendres, els socialistes catalans no es quedaran de braços plegats davant contra l'ajornament electoral i així ho va deixar clar Iceta des del Parlament assegurant que "la victòria de Salvador Illa es produirà el 30 de maig com s’hauria produït el 14 de febrer. Poden ajornar el canvi, però no aturar-lo".

Iceta, que va ser rellevat com a cap de llista per l'actual ministre de Sanitat, va amenaçar el Govern amb impugnar el decret, però aquesta decisió, segons va assegurar Iceta, no es prendrà fins que no s'hagin llegit i estudiat el decret del Govern.