L'economista Santiago Niño Becerra ha advertit que està apareixent un mite en l'economia espanyola, segons el qual les persones que perdin la feina a causa de la robotització seran recol·locades. Niño Becerra, que ha explicat un cas concret, s'ha mostrat escèptic que això passi d'aquesta manera.

"M'explica un lector: Ahir vam llogar un apartament a una jove que treballa alimentant una Intel·ligència Artificial (IA). Què fa? Es dedica a marcar objectes que diferents braços mecànics agafen d'una cinta de reciclatge i així van aprenent que han de prendre i on enviar-ho", ha indicat.

"Jo li he dit: Els treballadors que ara fan això, al carrer, oi? I ella ha respost: "No, perquè els reubicaran". Crec que aquest és un altre mite que s'està formant i creient: "Sí, molts treballadors/res són i seran substituïts per màquines, però seran reubicades i reubicats", [ha afegit]". "On?", ha preguntat Niño Becerra.

Niño Becerra 5

Segons els experts, s'està entrant en una nova fase de l'economia digital cada vegada més caracteritzada per l'automatització i la presa de decisions mitjançant la intel·ligència artificial (IA). En els últims anys, la IA ha estat objecte de gran interès per part d'una sèrie d'agents i s'ha convertit en un centre d'atenció en tots els nivells de la indústria i els governs. 

L'Institut Global McKinsey estima que l'any 2065, l'automatització podria sumar a les majors economies del món (el G-19 + Nigèria) un creixement de productivitat equivalent a entre 1.100 i 2.300 milions de treballadors a temps complet. En aquest sentit, apunta que l'automatització pot beneficiar particularment els països que s'enfronten a l'envelliment demogràfic, tant en les regions desenvolupades com en les regions en desenvolupament.

En els últims tres anys, França, Canadà, Xina, Dinamarca, la Unió Europea, Finlàndia, l'Índia, Itàlia, Japó, Mèxic, la regió nòrdica i bàltica, Singapur, Corea del Sud, Suècia, Taiwan, els Emirats Àrabs Units, Qatar, el Regne Unit i altres països han donat a conèixer estratègies per promoure l'ús i el desenvolupament de la IA.