"No hi ha Europa sense l'imperi de la llei". Aquest és el contundent missatge que el polonès Donald Tusk, expresident del Consell Europeu, ha donat a l'actual govern polonès. Tusk, qui va ser primer ministre del seu país, ha donat suport als jutges polonesos que es manifesten a Varsòvia sota el lema "dret a la independència, dret a Europa" per protestar, juntament amb la ciutadania, de les intencions del govern d'incidir en el dret i la justícia.

EuropaPress 2556917 18 December 2019 Poland Danzig Donald Tusk Former President of the European Council and President of the European People's Party speaks during a promotional event for his new book at the

Cal recordar que el Partit Llei i Justícia pretén sancionar i fins i tot expulsar a tots aquells jutges que posin en dubte les reformes judicials que s'estan executant des del parlament. El govern d'Andrzej Duda va més enllà i ha creat el Consell Superior de Justícia, un òrgan que vulnera la pròpia Constitució, amb el que el govern anomena a dit qui és jutge i qui no.

La denúncia d'aquesta vulneració de drets per part de Tusk ha sobtat al president a l'exili Carles Puigdemont. D'una banda posa l'èmfasi en un problema de drets a Polònia però de l'altra, Puigdemont es pregunta i "què passa amb la justícia espanyola, senyor Donald Tusk?". I afegeix: "Tenir un doble estàndard també és una amenaça per a Europa.

I no pot ignorar el que està succeint amb un eurodiputat elegit com Junqueras, qui ha estat arrestat arbitràriament i els seus drets han estat violats per jutges espanyols". Puigdemont compara ambdós casos per concloure que Tusk denuncia un cas de vulneració de drets però n'omet un altre, l'espanyol.

El partit que presideix Tusk al Parlament Europeu és l'European Peoples Party (EPP), un partit de dretes del qui també forma part el Partit Popular