El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha rebutjat aquest dijous traslladar la Dama d'Elx a la seva localitat d'origen mentre els tècnics mantinguin que el desplaçament de Madrid a la ciutat il·licitana posaria "en risc" l'obra. "Aquest ministre no ho autoritzarà", ha respost a la pregunta de l'alcalde d'Elx, Carlos González sobre la qüestió en un esmorzar-col·loqui anomenat 'Objectiu Cultura', en el marc del fòrum Més Europa al Mediterrani, organitzat per Casa Mediterráneo i el diari Información. Iceta ha insistit que la decisió "no és estrictament política" i que li encantaria "inaugurar avui mateix" a Elx una exposició amb l'escultura ibera, però que no pot "saltar-se el criteri dels tècnics".  Posteriorment, en declaracions als mitjans ha tornat a expressar la negativa sobre el traslladat de la Dama i ha aprofitat per fer broma. El ministre ha assegurat que ja té preparada la seva làpida amb l'epitafi "Miquel Iceta era gai i va ballar", però que seria massa llarg escriure-hi "era gai, va ballar i es va carregar la Dama". 

La Dama d'Elx seguirà a Madrid fins a nou avís

La Dama d'Elx va ser descoberta l'any 1897, i aquell mateix any la va comprar França. Durant 44 anys, va romandre al Museu del Louvre de París, fins que l'any 1941 va tornar a Espanya. Els següents 30 anys va estar exposada al Museu del Prado, i el 1971 es va decidir traslladar-la al Museu Arqueològic Nacional, on encara s'exhibeix en l'actualitat. Des que l'estat espanyol va recuperar l'estàtua, només ha viatjat de Madrid a Elx en dues ocasions. La primera, l'any 1965, amb motiu del centenari del ministeri d'Elx. El trasllat més recent es va produir el 2006, quan la Dama es va traslladar temporalment a la ciutat d'origen per exposar-la en diverses exposicions arqueològiques. Va ser la llavors ministre de Cultura, Carmen Calvo, que va donar llum verda per a aquesta cessió temporal. 

L'Ajuntament d'Elx va reclamar que la Dama tornés a la ciutat d'origen amb motiu del 125 aniversari del seu descobriment, l'any 2022, però els tècnics del Ministeri de Cultura van descartar el trasllat pels riscs de contaminació ambiental i el transport, que suposarien "conseqüències catastròfiques" per a una peça que es troba en un estat de "tens equilibri". Iceta, davant la negativa dels tècnics, no va voler arriscar-se a aprovar l'operació, una decisió que un any després manté. "Si en algun moment els tècnics ho aproven, per descomptat que es produiria", ha asseverat el ministre.

Amb tot, Iceta ha explicat que s'ha constituït un grup de treball amb l'Ajuntament d'Elx "que està fent un monitoratge de la Dama i si milloren les circumstàncies, es farà", però ha insistit que ell ha assumit "alguns riscos, però que quan el risc és un tercer i propietat de tots" no està disposat a assumir-lo. "La meva obligació és ser molt clar i no generar falses expectatives", ha asseverat, i també ha recordat que "hi ha coses que no són reparables" i que d'escultura original "només n'hi ha una".