El professor d'història jueva Ariel Kanievsky ha escrit un fil a Twitter en què demana a la CUP que obri una reflexió sobre les seves condemnes totals a Israel, que a parer seu són equivocades.

"Quan Carles Puigdemont va felicitar Israel pel 70è aniversari de la independència, els seus amics de l'esquerra el van criticar. Segons la CUP, Israel no pot ser exemple de res perquè és un país "colonialista, racista, sionista i assassí que practica l'apartheid", ha indicat Kanievsky. "Aquesta percepció de l'esquerra independentista sobre Israel és compartida per gran part de l'esquerra occidental. La idea es resumeix a dir que Israel està malament perquè ocupa territoris i mata i, per tant, no pot ser exemple de res i ha de ser criticat i condemnat", ha afegit.

El professor ha explicat el que li va passar després al president a l'exili. "Setmanes després, quan el mateix Puigdemont va condemnar Israel per la mort de desenes de persones a la Franja de Gaza, els seus amics de la dreta li van intentar explicar que la seva posició sobre el tema semblava contradictòria i el van criticar per això. La idea es resumeix en el fet que no es pot felicitar Israel i al mateix temps criticar les seves accions", ha apuntat. 

Kanievsky ha explicat on són, a parer seu, els errors. "Les dues idees —o dones suport a Israel en absolutament tot o condemnes Israel per absolutament tot— són equivocades. Molta gent no entén per què Puigdemont felicita Israel el dia de la independència i al cap d'un mes denuncia una acció de l'exèrcit israelià a Gaza. La realitat és que, en tots dos casos, el president de Catalunya va demostrar ser una persona coherent amb els seus valors morals", ha argumentat.

Segons el professor, la posició correcta seria assumir la complexitat del Pròxim Orient. "Es pot admirar la lluita històrica del poble jueu per recuperar la seva llibertat nacional i alhora criticar les actuals polítiques de l'Estat d'Israel i donar suport al poble palestí. Però això requereix processar certa complexitat. Carles Puigdemont ho sap. I la CUP també ho hauria de saber. Hauria de saber que usar l'adjectiu sionista com a sinònim de colonialista o racista és un error. Hauria de saber que, igual que el catalanisme, el sionisme té moltes cares", ha afegit.

Kanievsky recorda que els primers sionistes eren revolucionaris d'esquerres, i que jueus sionistes van interrompre el seu projecte nacional a Israel per unir-se a les Brigades Internacionals a la Guerra Civil espanyola. "Van morir defensant Catalunya a la sagnant batalla de l'Ebre", recorda.

Aquest és el fil complet: