Les referències de l'estudi del CEO sobre els resultats d'unes eleccions catalanes han arribat a la cancelleria d'Angela Merkel amb un missatge contundent: la repressió contra el procés sobiranista és contraproduent, perquè ara l'independentisme té 70 diputats, i després del 155 se'n poden arribar als 75. Diaris alemanys estan llançant aquesta valoració, que arriba en el puntual recull de premsa a la cancelleria.

El Süddeutsche Zeitung de Munic és un dels que s'ha fet ressò d'aquest increment del vot independentista, i ha pres nota dels errors estratègics que al seu entendre estan cometent el govern i els partits espanyols. 

"La darrera enquesta del Centre d'Estudis i Opinió (CEO) demostra que el recurs de Madrid d'intentar trencar el moviment independentista català amb penes de presó i multes ruïnoses per als activistes, és contraproduent. Segons el CEO, la proporció de partidaris de la secessió ha augmentat a Catalunya del 40 al 48% des de començaments d'any. A més els tres grups independentistes del Parlament autonòmic tornarien a aconseguir junts la majoria absoluta", ha indicat el diari de Munic.

La ràdio pública Deutschlandfunk ha complementat la informació amb una anàlisi d'Oliver Neuroth, el seu corresponsal a Espanya, no gaire optimista de cara a la solució del conflicte o la desescalada, que és el que vol Alemanya. 

I fa peticions al possible nou president i al govern espanyol. "Torra ha de demostrar que el moviment independentista català és alguna cosa més que només desafiament i protesta. Però el govern central de Madrid també hauria de girar el rumb cap a una política constructiva. Espero que el primer ministre Rajoy es prengui seriosament l'oferta de Torra de mantenir converses amb el nou govern català. Encara que soni a suat, la crisi de Catalunya no es pot resoldre sense un diàleg real", assenyala.