Mai abans un president de la Generalitat havia pronunciat el missatge institucional de Cap d'Any pendent de la confirmació d'una inhabilitació per desobediència. La política catalana supera pantalles a passos de gegant. Quim Torra ha aprofitat el tradicional discurs d'aquestes dates per exigir l'alliberament immediat de Junqueras i la nul·litat de la sentència del Suprem contra els líders independentistes, però també per desafiar l'Estat advertint-lo que no permetrà ni acceptarà"que un tribunal suplanti la sobirania dels catalans". 

Si l'any passat el president va emplaçar els catalans a "estar preparats per a l'any de la llibertat que ja s'acosta", aquesta vegada ha constatat que "el 2019 ha estat l'any de la democràcia segrestada", "d'una permanent judicialització de les decisions dels ciutadans i dels seus representants". És en aquest sentit que s'ha dirigit directament a "l'Estat espanyol" avisant-lo que "ha de saber que els presidents els nomena i els cessa el Parlament". Unes paraules que ha emmarcat en la sentència que el TSJC ha dictat contra ell i que des del seu punt de vista  "ja estava escrita quan va començar el procés judicial". "No han volgut inhabilitar-me a mi, volen inhabilitar el president de Catalunya", ha assegurat. 

Encara sobre la judicialització del procés, ha lamentat que "s'ha empresonat persones vinculades a l'independentisme sense proves" i s'ha fet ressò dels posicionaments de "les entitats més importants de drets humans" pel que fa al judici al procés. Per tot plegat ha fet una crida a que el 2020 sigui "l'any de la democràcia retrobada".

Com és habitual, Torra ha rebuscat en la història de Catalunya per trobar una cita adequada al moment actual. I l'elecció no ha estat a l'atzar. Ha triat un militant històric d'ERC i secretari general de la Generalitat a l'exili, Víctor Torres. N'ha manllevat les seves paraules quan va dir que "els enemics que no hem de perdre mai de vista són les tres principals xacres de la democràcia: la demagògia, la incompetència i la immoralitat". 

Missatge velat a ERC 

Torra ha volgut referir-se també a les negociacions obertes entre ERC i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. Tot i no mencionar directament les converses dels seus socis de govern amb els socialistes, sí que ha deixat clar que la seva "disposició al diàleg" com a president "és absoluta". I a partir d'aquí han arribat les adversatives. "Sense un compromís per donar la paraula a la ciutadania sobre el futur polític de Catalunya, no hi ha diàleg honest, sinó tan sols una voluntat de tapar forats amb pedaços caducs", ha assenyalat. 

Com ja ha fet al llarg de l'últim mes en diverses intervencions al Parlament, el president ha subratllat amb vermell que és imprescindible que qualsevol "solució per a Catalunya impliqui reconèixer el dret d'autodeterminació i el seu exercici". Abans d'acabar ha llançat un missatge velat a ERC: "no podem tornar a caure en el parany d'enganyar-nos a nosaltres mateixos". I ha afegit que "aquest any que comença ha de ser l'any de dir-nos la veritat". Torra ha conclòs amb una invitació a "reprendre el rumb i traçar un horitzó il·lusionant per a tothom". Per fer-ho, ha afirmat, "no em cansaré d'insistir que cal recuperar el sentit de la unitat que ens va permetre fer el referèndum de l'1-O". 

Tot i que la càrrega principal ha tingut a veure amb el debat nacional, Torra ha reservat la primera part del discurs per destacar la importància de "seguir mantenint el bon nivell dels indicadors econòmics de creació de riquesa, de creixement en les exportacions i de disminució de l'atur". I, en paral·lel, "posar l'atenció en les persones més vulnerables o amb risc d'exclusió social". 

Per assolir aquests reptes, ha situat al centre de les prioritats del seu govern "les polítiques d'habitatge, d'educació, de dinamisme econòmic, d'equilibri territorial o de salut". Al fil d'aquesta reflexió no ha perdut l'oportunitat de tornar a denunciar "l'asfíxia financera, inversora i el dèficit d'infraestructures" que segons ha indicat pateix Catalunya. 

Pots veure el discurs complet del President de la Generalitat al següent enllaç: