La catedral de València ha acollit avui, tot just quan es compleix el 80 aniversari de l'alçament militar que va donar inici a la Guerra Civil espanyola, una missa per l'ànima de Francisco Franco. La missa ha estat poc concorreguda, i només ha congregat unes 40 persones, la major part d'elles de la tercera edat.
Per això, l’arquebisbat de València ha sortit al pas de les crítiques. Ara bé, aquest sufragi està camuflat en el calendari d’“intencions de les misses” de la catedral amb la referència de “Francisco F.”
A través d’un comunicat, ha manifestat la defensa de la democràcia per part de l’arquebisbe Antonio Cañizares, “no només en aquests temps sinó als anys difícils de la transició”. Un arquebisbe que precisament no ha defugit la polèmica, des que va arribar al càrrec al 2014. Una creuada particular que l'ha portat a fer des d'una crida a preservar el "bé preciós de la familia cristiana" en front de "l'imperi gai", fins a convocar una vigilia "per Espanya i la seva unitat".
La nota especifica que un sufragi és una petició per resar pels fidels, vius o morts, i “en cap cas implica un recordatori ni un homenatge ni qualsevol altra interpretació”. Al respecte, afegeix que l’arquebisbat no intervé en l’organització de la parròquia i que l’oficina de la catedral és autònoma, sense que l’arquebisbe intervingui en les activitats ordinàries. L’arquebisbat ha remarcat que la iniciativa parteix d’un particular i que al codi de dret canònic no existeix la figura del veto i que, per tant, no es poden rebutjar les peticions de sufragis.
Segons explica la nota de premsa enviada als mitjans, l'oficina de la catedral no va informar l'arquebisbat d'aquesta petició, “com no ho fa habitualment, perquè és autònom en el seu funcionament respecte de l'arquebisbat. I el Codi de Dret Canònic admet totes les peticions de sufragi”. En aquest sentit, remarca que ni l'Arquebisbat ni l'oficina de la catedral ho han proposat, organitzat ni intervingut, i que “qualsevol informació que posi en dubte la defensa de la diòcesi de València de la democràcia, només pot ser malintencionada, i constitueix una falsedat”.
Després que s’hagi conegut la celebració d’aquest sufragi, han estat diversos els posicionaments polítics contraris. A través d’una nota de premsa, la diputada del PSPV-PSOE a les Corts Mercedes Caballero ha sol·licitat a l'arquebisbe que no dugui a terme la celebració de la missa.
Enaltiment de l’aixecament militar del 1936
Tot i que la diputada s'ha mostrat convençuda que "amb tota probabilitat la inclusió de Francisco Franco a la litúrgia neix de la petició d'alguna associació o particular", sí que ha sol·licitat per respecte a la ciutadania que l’Església "no faci menció expressa durant la celebració de la missa a la memòria del dictador, ja que en cas contrari seria una provocació i una ofensa molt greu a la ciutadania".
"Dins el respecte que mereixen les creences de qualsevol valencià, no és pertinent ni oportú que l'Església enalteixi, i menys un 18 de juliol, la figura de qui va provocar, va encoratjar i va desenvolupar la contesa civil espanyola", ha apuntat la dirigent del PSPV, que també ha insistit que "no pot utilitzar-se la fe cristiana per tornar a reobrir velles ferides de la memòria d'aquest país ni per posicionar la institució en el debat polític".
"Les misses per l'ànima dels catòlics se celebren el dia de l'aniversari dels seus decessos, per la qual cosa si Cañizares aprofita la litúrgia per pregar per l'ànima del dictador estarà contribuint a enaltir el cop d'Estat del 36", ha assegurat la diputada.
En una línia semblant, el diputat d’Esquerra Unida al Congrés Ricardo Sixto ha advertit que si se celebra la missa “Cañizares estaria contribuint a enaltir el colp d’estat del 36” i ha afegit que no es pot permetre “aquest homenatge encobert”. Sixto s’ha sumat a la petició que la Fiscalia actuï d’ofici i obri diligències per determinar si amb aquest homenatge s’està cometent un possible delicte d’odi i de violència. “Aquest tipus d’homenatges haurien d’estar prohibits”, ha denunciat, tot indicant que “una missa en honor del dictador ofèn la memòria de les víctimes del colp militar i de la dictadura”.