“El seu pla és continuar buidant les butxaques dels ciutadans de Catalunya per continuar omplint la butxaca de Madrid?”. Junts per Catalunya interpel·la directament el govern espanyol sobre els recursos i les inversions que arriben a Catalunya. Durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, la portaveu juntaire, Míriam Nogueras, ha censurat a la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda que des que el PSOE governa “només ha pagat als catalans una petita part d’allò que els correspon”. Nogueras ha lamentat que els catalans siguin “els que paguen més impostos i els que reben menys a canvi” i ha etzibat a María Jesús Montero que “no pagar a Catalunya no és respectar els interessos dels ciutadans i les empreses de Catalunya”. I ha contraposat que mentre Junts va al Congrés a “reclamar allò que és dels ciutadans de Catalunya amb dades objectives”, el govern espanyol es dedica a “fer promeses que no compleixen”. “Facin i continuïn fent les proclames que vulguin, però paguin als catalans el que correspon als catalans”, ha conclòs.

 

Durant la seva intervenció, Míriam Nogueras ha reiterat que, malgrat la seva insistència, continuarà recordant aquesta realitat “fins que tots els ciutadans i empresaris de Catalunya coneguin què pasa amb els seus diners”. La portaveu de Junts al Congrés ha posat sobre la taula diferents xifres. Ha apuntat que l’execució dels pressupostos generals de l’Estat són “una fuga dels diners dels catalans”, ja que el govern espanyol “diu que pagarà 100 euros, però a la pràctica només en paga 36 o 42 i, en canvi, a Madrid en paga 116, 179 o 184”. També ha recordat que mentre el govern espanyol pagarà 176 milions d’euros per millorar l’estació de Sants de Barcelona, invertirà 650 milions a l’Estació d’Atocha de Madrid: “Gairebé quatre vegades més”. A més, ha apuntat que els museus catalans “han rebut zero euros per la compra de béns per les col·leccions”, mentre que Madrid ha rebut “el 91% del total del pressupost”.

Montero presumeix de les polítiques del govern espanyol

María Jesús Montero ha replicat que el govern espanyol “garanteix els serveis públics a tot el territori espanyol visquin on visquin” i ha esgrimit que, amb Pedro Sánchez a la Moncloa, s’han pagat 50.000 milions d’euros més a Catalunya que amb Mariano Rajoy. També ha posat en relleu que la Moncloa ha assumit “la condonació d’un deute que permetrà que Catalunya recuperi la seva autonomia financera i pugui sortir a finançar-se als mercats”.

Per cloure la seva intervenció, ha contestat a Nogueras que el que fa el govern espanyol “no són promeses, sinó fets”. I ha fet un llistat de xifres que, a parer seu, demostren el seu compromís amb Catalunya: la pensió mitjana ha augmentat 341 euros, hi ha 400.000 cotitzants més, s’han signat més d’un milió de contractes indefinits, hi ha hagut 300.000 persones beneficiades pel Salari Mínim Interprofessional i s’han invertit 591 milions per actualitzar Rodalies, 900 milions per infraestructures i 154 milions per la construcció d’habitatges.

Sánchez i Illa han reconegut la baixa execució pressupostària de l’Estat a Catalunya

La pregunta de Míriam Nogueras al ple del Congrés arriba pocs dies després de dos pronunciaments des del PSOE i el PSC admetent la situació que denuncia Junts. Fa dues setmanes, també a preguntes de la portaveu juntaire, Pedro Sánchez va admetre que l’índex d’execució pressupostària dels comptes espanyols a Catalunya “ha de millorar”. Ho va atribuir als “colls d’ampolla”, va esgrimir que “totes les administracions n’han estat víctimes” i va assenyalar que el seu govern no té “res en contra de Catalunya o dels catalans”. Més tard, el primer secretari del PSC i candidat el 12-M, Salvador Illa, va reconèixer que el nivell d’execució pressupostària de l’Estat a Catalunya és “molt millorable”, tot i que es va escudar en “les tramitacions administratives i els processos de licitacions i adjudicacions”, que fa que “sigui més baix”. “Això es resol amb treball i persistència”, va sostenir.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!