El grau d'execució de la inversió de l'Estat a Catalunya el 2022 va ser del 42,9%, descomptant els pagaments a Abertis pel rescat de les autopistes, una xifra per sota de la mitjana estatal, que va ser del 73,2%. Segons l'informe Intervenció General de l'Administració (IGAE), que ha facilitat el govern espanyol per petició al Congrés, però que encara no ha publicat l'IGAE i que ha donat a conèixer aquest dilluns la Cambra de Barcelona, aquestes dades "mostres novament la infrainversió que pateix Catalunya i l'enorme diferència que existeix entre la inversió pressupostada i la realment executada". 

La inversió va pujar un 28% a Catalunya el 2022

L’any 2022, la inversió executada a Catalunya va ser de 947 milions d'euros (descomptant els pagaments a Abertis pel rescat de les autopistes), un 28% més que el 2021, i la segona dada més elevada d'ençà que l’IGAE va començar a publicar aquesta informació el 2015. Tanmateix, el pes a Catalunya en la inversió total regionalitzable realitzada pel sector públic estatal continua estant per sota del seu pes en el PIB (19%) o en la població (16%). Concretament, el 2022 Catalunya va concentrar el 10% de la inversió de l’Estat, similar al percentatge que va suposar de mitjana en el període 2015-2021 (10,7%).

Quan s’analitza el percentatge d’execució —inversió executada respecte a la inversió pressupostada— Catalunya va tornar a ser una de les comunitats on el compliment dels pressupostos va ser més baix. Concretament, el grau d’execució de la inversió total de l’Estat a Catalunya va ser del 42,9% el 2022, inferior a la mitjana estatal regionalitzada (73,2%). Aquest va ser el segon percentatge d’execució més baix de l’Estat a Catalunya des del 2015 (inici de la sèrie de l’IAGE), després del mínim assolit l’any 2021 (35,8%).

Catalunya va tornar a ser, per segon any consecutiu, la comunitat autònoma amb un grau d’execució més baix l’any 2022. El percentatge d’execució (regionalitzable) mitjà de Catalunya en el període 2015-2022 va ser del 57,4%, una xifra inferior a la mitjana del conjunt de l’Estat (71%).

Aragonès reclama "transparència i posar fi al dèficit fiscal"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat d'"irrisòries" les xifres d'inversió de l'Estat a Catalunya, per la qual cosa ha exigit transparència i posar fi al dèficit fiscal, ha afirmat durant un acte sobre economia. "És inacceptable i demostra que només quan gestionem les inversions des de Catalunya arriben als ciutadans", ha dit durant la presentació del Fons d'Inversió en Tecnologia Avançada (Fita), fons impulsat pel Govern per afavorir iniciatives empresarials emergents en tecnologia capdavantera i sorgides des del sistema català de recerca i universitats.

Pel president català, les xifres d'inversió de l'Estat a Catalunya demostren que "els recursos només arriben a la ciutadania quan es gestionen des de Catalunya". En aquest sentit, també ha assegurat que "avui és un dia per reclamar a l'Estat transparència, que publiqui totes les xifres i, sobretot, que els compromisos s'executin", ja que, segons ha afirmat, "Catalunya sí que compleix".