El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reconegut aquest dimecres que “ha de millorar” l’índex d’execució pressupostària dels comptes espanyols a Catalunya. Ho ha fet en resposta a Míriam Nogueras, en una sessió al Congrés dels Diputats en la qual la líder de Junts a Madrid ha retret al líder socialista que el seu partit “només promet diners a Catalunya quan hi ha eleccions a Catalunya”. En la seva resposta, però, ho ha atribuït als “colls d’ampolla”, i ha recordat que els índexs d’execució pressupostària per part de la Generalitat els últims anys han estat millors, però no molt més: al voltant del 60%. “Totes les administracions n’hem estat víctimes”, ha assenyalat. És per això que ha assenyalat que el seu govern no té “res en contra de Catalunya o dels catalans”. De la mateixa manera, ha rebutjat la idea que les xifres del govern espanyol siguin “insuficients”.

D’altra banda, el líder socialista ha apuntat que per valorar el grau d'execució del 2022 cal tenir en compte el crèdit final, i no l'inicial. Així, ha remarcat que als pressupostos del 2022 cal sumar-hi els 1.069 milions d'euros pagats a Abertis per posar fi als peatges a Catalunya. "Si tenim en compte aquesta quantitat, els 2.016 milions d'euros d'execució a Catalunya equivalen al 91,4% del crèdit inicial".

En aquesta mateixa intervenció, Pedro Sánchez també ha fet una defensa aferrissada de l'estratègia del PSC a Catalunya. "Unir és servir" i aquesta "és la proposta de Salvador Illa i el que necessita Catalunya durant els pròxims quatre anys", ha opinat. El president espanyol ha mencionat la llista de “problemes greus” de Catalunya, entre els quals ha anomenat l'informe PISA sobre educació, el desplegament d'energia renovable en comparació a la resta d'Espanya, i "com s'estan patint les conseqüències del canvi climàtic en la sequera i com en els últims anys no s'han construït dessaladores".

Minuts abans, Míriam Nogueras havia assenyalat en la seva intervenció l’interès electoralista que té el PSOE amb Catalunya en matèria pressupostària. Tot i que Pedro Sánchez va decidir prorrogar els comptes espanyols del 2024, la líder de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats l’ha advertit que la seva formació “no votarà mai uns pressupostos que no reverteixin la situació d’injustícia i insult”.

Ara bé, ha remarcat que "si això tan injust i insultant pot canviar és perquè Junts i el president Puigdemont hem aguantat la posició quan més difícil era". També ha recordat que "quan es tracta de Catalunya, el PSOE incompleix i la seva sucursal catalana calla i acata, i entre tots continuen alimentant el forat negre de Madrid". Durant la seva intervenció, i ja situada en matèria de política exterior, Nogueras també ha comparat Espanya amb Rússia, per la “persecució de la dissidència política” que es practica en ambdós estats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!