Vint-i-set mesos i molts obstacles després, Mireia Boya ha tornat al Parlament per comparèixer a la comissió d'investigació del 155. I tot i haver abandonat la primera línia política, ha recuperat l'essència que desprenia en la seva època de diputada. L'exrepresentant de la CUP ha constatat que "la guerra psicològica que l'Estat" va imprimir sobre l'independentisme "va guanyar". Certificada la mort d'aquesta legislatura, ha aprofitat per retreure a JxCat i ERC la seva mala relació, capitanejada pel "partidisme que no porta enlloc", els ha convidat a "no confondre l'enemic", "compartir trinxera" i "no enganyar més la gent". En aquest sentit ha demanat "pensar un pla B per quan falli el diàleg".

Des del seu punt de vista, la legislatura ja va començar amb mal peu, assumint que no es podia investir Carles Puigdemont. "El Parlament s'hauria d'haver plantat", ha afirmat, alhora que ha recordat com aquell dia, els únics que van presentar-se a l'hemicicle tot i que Roger Torrent va suspendre el ple, van ser els quatre diputats de la CUP. "Semblàvem més puigdemontistes que els puigdemontistes", ha manifestat. Rebobinant encara més en el temps, fins a l'aplicació del 155, Boya ha criticat que la intervenció de la Generalitat "va trobar molt poca resistència". 

Durant la seva exposició, ha volgut aprofitar per llançar un missatge en clau d'actualitat política. Específicament sobre l'aposta per obrir una nova etapa de negociació amb el govern PSOE-Podemos. Boya ha estat contundent i ha advertit que Pedro Sánchez és "el mateix" que en el seu dia va votar a favor del 155. "No crec en els miracles ni en els canvis radicals de les persones", ha avisat. AIxí mateix, si bé ha afirmat que el diàleg sempre és necessari, ha reconegut que és "escèptica", ha cridat a obrir els ulls i adonar-se que aquesta via "mai ha funcionat perquè l'Estat no té cap intenció de dialogar amb l'independentisme". Per això considera que cal "trencar relats màgics", perquè "la persecució contra el món independentista ja fa molts anys que existeix". 

La fórmula, per a Boya, passa per "tornar a l'octubre de 2017", i basar l'estratègia en la "desobediència, crear una institucionalitat paral·lela i reactivar la mobilització". L'exdiputada anticapitalista ha emplaçat a traçar un nou full de ruta tenint en compte els errors del passat, i sent conscients que "la gestió de la victòria de l'1-O ha estat una derrota".