Quaranta-un anys després de la seva aprovació en referèndum, la Constitució espanyola encara és capaç de produir miracles. Així s’ha demostrat aquest divendres al Congrés dels Diputats, on s’ha celebrat el tradicional acte institucional amb motiu del seu aniversari. Tots els grans partits espanyols hi han assistit. Fins i tot l’extrema dreta de Vox, que qüestiona un element fonamental del text constitucional com l’Estat de les autonomies. Perquè, al final, avui cadascú ha tractat de fer-se-la seva, apropiant-se-la a la seva manera i agafant-la per allà on més li interessava.

L’acte del Congrés no ha comptat amb la presència del Rei, que només hi va pels aniversaris rodons, com l’any passat pels 40 anys. En canvi, sí que hi han estat la resta d’estaments de l’Estat, començant pel president en funcions Pedro Sánchez i gairebé tots els seus ministres fins a la resta de líders polítics, passant per la fiscal general María José Segarra o el president del CGPJ Carlos Lesmes, així com alts comandaments militars i policials o ambaixadors d’altres països.

El primer miracle ha vingut de l’extrema dreta. “A Vox li agrada la Constitució del 78”, ha sentenciat el portaveu Iván Espinosa de los Monteros tan sols arribar al Congrés dels Diputats. Malgrat tot, el dirigent ultra ha defensat que “hi ha aspectes que aspirem a millorar”, com ara “simplificar l’Estat autonòmic i recuperar competències per a l’Estat”. En aquest punt, ha sostingut que la Constitució “preveu mecanismes” per a fer això que volen.

També ha defensat la Constitució Pablo Iglesias. Aquest any, en condició de vicepresidenciable, no duia un pin republicà a la solapa, com sí que el duia l'any passat. “Però l’esperit el porto igual”, ha aclarit als periodistes que li han preguntat per aquesta absència. El líder de Podemos s’ha fixat en els drets socials reconeguts pel text constitucional, com ara la redistribució de la riquesa, el dret al treball o el dret a l’habitatge. “La Constitució és un instrument que pot servir per a defensar la majoria del nostre país”, ha sostingut.

Inés Arrimadas també ha aprofitat el Dia de la Constitució per a reclamar “la unió dels constitucionalistes”. Enmig del protocol de la celebració, la dirigent de Ciutadans, amb deu escons al Congrés, ha tornat a oferir els diputats del PP per a fer “un govern constitucionalista”. Fins i tot li ha garantit a Sánchez quatre anys d’estabilitat. Quan ha fet referència als valors constitucionals que ha dit reivindicar, no ha fet referència a la diversitat territorial.

I també ha defensat la Constitució Pedro Sánchez, en plenes negociacions entre el PSOE i ERC per a la investidura. En una conversa informal amb periodistes, ha defensat que hi ha un “conflicte polític” a enfrontar a Catalunya i que la Carta Magna “té previstos mecanismes” per a fer-hi front. La Constitució serveix per a una cosa i per a la contrària.