El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha rebutjat aplicar l'article 155 de la Constitució i la DUI i ha dit que els polítics són els "únics responsables d'aquesta situació i ho pagaran davant la història" perquè l'economia catalana estava en plena recuperació.

En una roda de premsa en la qual Valls ha revisat a la baixa les previsions de creixement de l'economia catalana per al 2018, ha apel·lat a la "responsabilitat dels polítics que tenen capacitat per prendre decisions i arribar a acords.

Ha assegurat que "són ells —en referència als polítics— els que ens han ficat en aquesta situació quan l'economia catalana estava en plena recuperació, trencant una recuperació econòmica, després d'una crisi que el món empresarial havia aconseguit recuperar", mentre els polítics estaven en una discussió "estèril".

Els polítics, els únics responsables

Ha insistit que els polítics són els únics responsables de la situació política a Catalunya perquè "l'han creat ells", i ha afegit que hi ha moltes solucions "i totes passen pel diàleg", així com que encara s'està a temps per solucionar el conflicte català.

Ha estat contundent en assegurar que després de superar una gran crisi econòmica com la que acabem de passar "no necessitem polítics que ens portin a la situació en la qual estem".

Valls ha recordat que la Cambra de Comerç de Barcelona està dins de la comissió interdependent per al diàleg, al costat de 10 entitats més, que ja s'ha pronunciat en el mateix sentit.

El president de la Cambra ha ressaltat que la seva institució defensa els interessos generals de l'economia i que aposta per la "responsabilitat" de resoldre aquesta situació ja que s'està trencant una recuperació econòmica que, després d'una important crisi, el món empresarial havia aconseguit recuperar.

Valls ha insistit que encara "no hi ha res definitiu", menys algunes decisions, com algunes empreses que se n'han anat i no tornaran i la pèrdua d'algunes inversions. Ha assegurat que el canvi de seu social de moltes empreses fins ara radicades a Catalunya no ha anat acompanyat, per regla general, d'un desplaçament dels centres de decisió empresarial.

No obstant això, ha advertit de l'"elevat impacte" que implicaria la pèrdua definitiva dels centres de decisió de grans empreses amb vocació internacional fins ara instal·lades a Catalunya.

Per a Valls, la marxa definitiva de seus de grans empreses pot comportar la pèrdua de capacitat de decisió empresarial amb projecció internacional i base a Catalunya, "que costaria molt recuperar".

La Cambra ha apostat perquè Catalunya, amb Barcelona al front, continuï sent la seu de referència d'aquestes grans empreses i que les decisions estratègiques, el talent professional i els serveis d'alt valor afegit associats se situïn aquí.

Valls ha confiat en el fet que l'actual conflicte polític entri en vies de solució com més aviat millor perquè encara "es pot evitar que la situació empitjori significativament i que es produeixin fets irreparables".

Per això, ha insistit a fer una crida a la responsabilitat dels dirigents polítics, tant de la Generalitat com del Govern espanyol, perquè prenguin decisions que resolguin el conflicte i evitin un major impacte econòmic i social.