El líder del PSC, Miquel Iceta, ha lamentat aquest divendres que el president de la Generalitat, Quim Torra, "està més per la defensa d'una causa que en la gestió quotidiana" dels serveis públics catalans.

Per això, en una entrevista a Ser Catalunya, ha reiterat que ha de comparèixer en el ple del Parlament per donar explicacions pel deteriorament dels serveis, "per donar un missatge, tranquil·litzar i fins i tot convèncer als que es volen mobilitzar que hi ha esperança".

Iceta ha assegurat que Catalunya va ser la primera comunitat a introduir retallades però després de la sortida de la crisi "no s'ha fet un esforç proporcional i just per revertir-los".

Pagues extres

"Ningú no entén per què la Generalitat és l'única administració de l'Estat que no ha tornat les pagues" extres, ha afegit.

En aquest sentit, ha dit que si hi ha falta de recursos, no hi ha raó perquè els partits catalans no donin suport als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), i ha apuntat que "els bascos han demostrat més professionalitat que els catalans, perquè tenen menys diputats i obtenen més victòries".

Pressupostos

Iceta ha assenyalat que la proposta dels socialistes passa per obtenir mil milions per a les arques catalanes a partir de la reforma de l'impost de Successions --que aportaria 300 milions d'euros, segons els seus càlculs--, eliminant beneficis fiscals --200 milions--, modificant el tram autonòmic de l'IRPF --100 milions-- i intensificant la lluita contra el frau fiscal --400-.

Ha dit que, sumats als dos mil milions que podrien arribar a Catalunya si s'aproven els PGE, la Generalitat obtindria "uns recursos imprescindibles" per revertir les retallades, proposta que plantejaran al conseller d'Economia, Pere Aragonès, en la reunió que mantindran dimarts per negociar els Pressupostos.