El PSC vol seguir ballant amb Ciutadans. El primer secretari, Miquel Iceta, ha fet sonar avui el mateix compàs de la música dels últims dies per reivindicar que Podemos s’ha de sumar a l’entesa a la qual han arribat amb els d’Albert Rivera. “No hi ha una majoria suficient d’esquerres”, ha assegurat, en la més estricta línia dels arguments del líder del PSOE, Pedro Sánchez, en les intervencions del debat d'investidura.

“Tic tac, tic tac, el rellotge del canvi s’ha posat en marxa”, ha etzibat Iceta, parafrasejant les paraules del podemista Pablo Iglesias que van fer fortuna en els mítings de campanya. “No volem esperar a unes noves eleccions per posar-lo en marxa”, ha reivindicat.

Nicaragua s’ha mostrat inamovible, tot i les discrepàncies internes per entendre’s amb la formació que el propi Iceta va definir fa pocs dies com d’un “anticatalanisme primari”. “Les lògiques i legítimes discrepàncies no poden ser excusa per emprendre un canvi” que ara considera que “és percebut de forma nítida a Catalunya”.

Situació delicada

En més d’una ocasió s’ha referit Iceta a la situació que viu l’Estat com a “delicada”. “És una crisi política espanyola per la dificultat de traduir en un govern el mandat que els ciutadans van donar a les urnes el passat 20 de desembre”, ha reblat, alhora que ha assenyalat que també afecta Catalunya perquè “s’enfronta a un procés unilateral i il·legal cap a la independència”.

El primer secretari també ha posat el punt de mira a Europa. Amb preocupació, ha assenyalat que “la crisi econòmica i social aguda és un terreny abonat als populismes de tota mena, que proposen solucions màgiques o falses dreceres”. En aquest sentit ha demanat a la militància que ho “denunciï amb contundència”.