A part del Govern Torra, la moció de censura de Ciutadans presentada a un mes de la repetició d'eleccions a Espanya, tenia entre cella i cella un altre rival a batre: el PSC. L'objectiu era desgastar els socialistes assenyalant el seu suposat col·laboracionisme amb l'independentisme. En paraules de Miquel Iceta: "més que moció de censura contra el president ha semblat que la presentaven contra un candidat que vol esdevenir president de la Generalitat, que sóc jo".

Conscient que era al focus de les crítiques, el líder dels socialistes catalans ha pres la paraula per atacar a banda i banda. Tant és així que ha acabat assimilant Ciutadans a l'independentisme. "Coincideixen en la mateixa actitud, la de creure que són al costat correcte de la història", els ha retret, "a tots dos els agrada repartir carnets de bons catalans i fer llistes de bons i dolents". Iceta s'ha queixat que des de totes dues bancades, la de Cs i la de JxCat i ERC li plouen les mateixes crítiques, "que el PSC és tou, tebi i equidistant".

Aquesta és la raó per la qual els socialistes s'abstindran a la votació, perquè "hi ha motius per censurar el president Torra, la seva continuïtat és un problema greu, però Cs no és l'alternativa". Així ho ha afirmat des del faristol del Parlament, Miquel Iceta, que ha aprofitat per tornar a treure la carta del 155. S'ha mostrat sorprès perquè la líder de Cs no n'hagi fet esment. El primer secretari del PSC ha reconegut que "l'aplicació permanent del 155 és inconstitucional", però ha deixat clar que el seu partit no pot "dir que mai més s'aplicarà, perquè encara no s'ha renunciat a la unilateralitat". En aquest sentit, ha advertit el Govern que "serà responsable de l'aplicació del 155 qui decideixi vulnerar la legalitat, no qui l'apliqui". 

Roldán i la Via Catalana

Iceta també ha disparat cap a l'altra banda, cap a Cs, a qui ha recriminat que donin ales a l'independentisme amb una "operació política fracassada" i ha demanat als taronges que "aprenguin a comptar". "Vostès han tingut molts minuts de pantalla, però Torra obtindrà una victòria parlamentària", ha lamentat. A mesura que ha avançat el debat, Iceta s'ha anat encenent, fins al punt d'haver acabar adreçant-se a la cap de l'oposició com "la fracassada Lorena Roldán" i cridant-li que "no enganyin més els catalans!". 

Però no s'ha quedat aquí. El líder del PSC s'ha acarnissat amb Roldán. Li ha recordat que "els diputats que perden vostès els guanya els guanyo jo, per alguna cosa serà". I ho ha rematat recuperant el passat de la cap de files de Cs, que l'any 2013 va assistir a la manifestació independentista de la Diada. "Què m'haurien dit a mi si hagués anat a la Via Catalana", s'ha exclamat. A la sala de premsa hi ha ressonat un llarg "oh".