El líder del PSC, Miquel Iceta, ha advertit avui els partits independentistes que és un "grandíssim error" lligar el vot als pressupostos de l'Estat al judici a la cúpula del procés i ha demanat que abans d'abordar "frívolament" el tema es pensi en les persones que beneficien aquests comptes.

En un acte per presentar a l'aspirant socialista a l'alcaldia de Tortosa (Tarragona), Enric Roig, Iceta ha replicat així al president català, Quim Torra, qui ahir va anunciar que "el poble de Catalunya" retira el suport al president del Govern, Pedro Sánchez, i no votarà "mai" els pressupostos generals, després que la Fiscalia demani fins a 25 anys de presó a la cúpula del procés. "És un gravíssim error lligar el vot dels pressupostos a un judiici que encara no s'ha celebrat. Són dues coses que no tenen res a veure", ha indicat Iceta.

El líder del PSC ha subratllat que, després de la presentació de l'escrit de qualificació provisional de la Fiscalia, ahir va sentir a Torra assegurar que Sánchez era "còmplice de la repressió" i tot seguit al líder del PP, Pablo Casado, i al de Ciutadans, Albert Rivera, acusar el president del Govern de "plegar-se al xantatge dels independentistes". "Ni una cosa ni una altra, poca gent està al seu lloc com és necessari. I un d'ells és Pedro Sánchez, que està intentant el més difícil del món: intentar resoldre un problema enverinat pel pas del temps, que la dreta va incrementar," ha indicat.

En aquest sentit, Iceta ha destacat que Sánchez ha optat per "l'única via possible". "Les píndoles antiinflamatòries del doctor Pedro Sánchez estan funcionant, és el que convé, baixar la inflamació, la febre, perquè puguem parlar amb llibertat i tranquil·litat", ha apuntat.

Iceta ha demanat que es respecti la independència del poder judicial i ha afirmat en aquest sentit que el Govern no pot decidir qui va a la presó i qui no. El líder del PSC ha afegit que li sembla igual d'"absurd" dir que a Catalunya no es va cometre "cap delicte" durant el procés unilateral a la independència com "pensar que la solució seran llargs anys de presó".

Iceta ha reconegut que els independentistes tenen tot el dret del món a negociar els pressupostos en funció dels seus interessos, però ha insistit que no poden lligar els comptes amb el judici al procés, perquè són coses que no tenen "res a veure". En aquest sentit, ha ressaltat que els pressupostos inclouen mesures com incrementar el salari mínim fins als 900 euros, garantir el poder adquisitiu de 8,7 milions de pensionistes, incrementar en un 3% les pensions mínimes i les no contributives, eliminar el copagament farmacèutic per a 6,8 milions d'espanyols i una inversió de 2.200 milions per a Catalunya.

El líder del PSC també ha insistit en la necessitat que hi hagi una "reconciliació" a Catalunya, després que el país "s'hagi dividit perquè la independència, agradi o no, divideix".