Miquel Iceta, ministre de Cultura i Esport, ha considerat, en declaracions a RNE des de Sídney, que Luis Rubiales, president de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), hauria de donar explicacions i fins i tot demanar perdó pel petó que li va fer a la boca a Jenni Hermoso durant el lliurament de medalles, després d'aconseguir la selecció espanyola el títol mundial. "El primer que ha de fer és donar explicacions i presentar excuses", ha assegurat Iceta, que també ha opinat en un altre moment que és "inacceptable" el gest del mandatari federatiu.

"És el més lògic i el més raonable, perquè realment és veritat que el moment que es va viure a Sídney va ser un moment molt especial, un moment de moltes emocions, però precisament els qui tenim responsabilitats públiques hem de ser extremadament acurats, perquè estem donant un missatge a la societat, i el missatge és igualtat de drets, és respecte i, per tant, evitar qualsevol circumstància que pugui interpretar-se en clau de prevalença, no és el que mana el que força un petó, no pot ser", ha explicat el ministre.

"En conseqüència", ha continuat al programa Las mañanas de RNE "des d'aquest punt de vista, el que m'agradaria és escoltar les explicacions del president i també que demani excuses, perquè probablement quan ell vegi les imatges s'adonarà d'una cosa que potser en el moment no va tenir present".

Iceta demana ser curosos i respectuosos

Iceta ha afegit que a la final es va viure "un esdeveniment esportiu" però també un moment d'igualtat, de drets i de respecte envers les dones. "Tots hem de ser especialment curosos amb les nostres actituds i amb les nostres accions. Crec que és inacceptable besar als llavis una jugadora per felicitar-la i, tal com l'he vist, perquè no el vaig veure en directe, sinó que ho he vist després a les xarxes, cal dir-ho".

La Generalitat demana la dimissió de Rubiales

Davant dels fets, la Generalitat ha demanat la dimissió del president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales. Així ho ha reclamat Anna Caula, secretària general de l'Esport i de l'Activitat Física, que en declaracions a Catalunya Ràdio aquest dilluns ho ha considerat una "agressió dura". La dirigent de l'esport català ha instat a "prendre consciència que hi ha coses que no són un preu que hàgim de pagar". I ha reblat: "La mirada al futbol encara no és igualitària i ens queda molta feina per fer"