Quan encara no han passat ni 24 hores de les eleccions del 26-M, amb la victòria d'Ernest Maragall a Barcelona, Miquel Iceta ja avisa. El primer secretari del PSC ha demanat "no córrer" en atribuir l'alcaldia a ERC a Barcelona i ha afirmat que el PSC farà "el que calgui" perquè la ciutat tingui "el millor govern possible, i això no és un govern independentista".

Iceta, en la primera valoració dels resultats dels comicis, ha considerat que seria "estrany" que l'independentisme tingui l'alcaldia de Barcelona quan "ha reculat" i ara té menys regidors que fa quatre anys.

Així el líder dels socialistes catalans ha destacat que l'independentisme "no té majoria": "Tenien 18 regidors i ara en tenen 15, per això recomanaria a tothom que no corri, perquè ara el que convé és que els partits parlin i estableixin un govern estable i progressista per la ciutat", ha dit.

Estabilitat

Per tot plegat, Iceta ha emplaçat els partits a "parlar i veure quina és la forma d'estabilitat millor" i ha suggerit que fins i tot Barcelona en Comú s'avindrà a dir que "un govern en minoria no ha estat una bona solució ni per ells ni per la ciutat".

Iceta ha dit que cal analitzar "amb serenor i rigor" tots els municipis i creu que és "obligat" optar per l'estabilitat i les aliances de govern "el més coherent possibles", tot i que no les ha volgut acabar de concretar.

Badalona i Terrassa

En el cas de Badalona, Iceta ha explicat que "ja s'ha decidit" i ha explicat que presentaran el seu candidat a l'alcaldia, Àlex Pastor. També ha valorat el cas de Terrassa, en què després de 40 anys governant a la ciutat, el PSC s'ha quedat a tres regidors de l'exalcalde Jordi Ballart, que va trencar fa dos anys el carnet dels socialistes. "Hem tingut un retrocés, també han desaparegut altres partits, com els comuns, i tot això haurà de moure la reflexió que permeti un govern de caràcter progressista", ha afegit.

El líder dels socialistes catalans també ha lamentat els resultats a Madrid, especialment a la comunitat, en què podria entrar en joc "l'aliança de les tres dretes".