El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, ha apel·lat al Govern espanyol dient-li que "té por perquè veu que tot un país està mobilitzat per poder votar". Buch es referia a les més de 1.500 cartes que el secretari d'Estat per les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, ha enviat als funcionaris que estan al seu càrrec en 993 entitats locals de Catalunya per demanar-los la seva "col·laboració" amb la finalitat de garantir que no se celebri el referèndum. Ha afegit que "el govern espanyol utilitza tots els seus tentacles per amenaçar els treballadors públics".

En declaracions a Catalunya Ràdio, Buch ha manifestat que l'ACM "donarà autonomia als municipis perquè puguin decidir què volen fer". Més tard, fonts de l'ACM han explicat a El Nacional que el que faran és respectar l'autonomia local, "la de la mateixa ciutadania".

D'altra banda, ha manifestat que a partir d'avui, que el Govern donarà els detalls sobre el referèndum, "començarem a saber quin és el nostre paper. Amb la llei aprovada veurem si hem de fer un pas més o menys". També ha afegit que "Hi ha molta gent en aquest país disposada a donar-ho tot per preservar la democràcia al nostre país".

 

Referint-se al cessament de l'exconseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha dit que és una "notícia trista" però que tothom té una certa por "que et fa més fort i et fa anar amb la cara ben alta per defensar la democràcia". Finalment, ha assegurat que "el PDeCAT està unit i disposat a fer-ho tot".