El govern espanyol ja ha activat la vigilància als ajuntaments contra el referèndum de l'1 d'octubre. Ho ha fet a través del secretari d'Estat per les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, que ha enviat més de 1.500 cartes als funcionaris que estan al seu càrrec en 993 entitats locals de Catalunya per demanar-los la seva "col·laboració" amb la finalitat de garantir que no se celebri el referèndum.

Així ho ha publicat El Periódico aquest dilluns, que assegura que en la carta el govern de Rajoy demana als funcionaris que es "respecti la legalitat" davant de qualsevol intent d'alguna corporació municipal o supramunicipal d'impulsar accions que permetin celebrar la consulta de l'1 d'octubre. 

La carta va dirigida als 947 ajuntaments, a les quatre diputacions i als 42 consells comarcals, i va destinat tant als secretaris municipals com als interventors encarregats de garantir el compliment de la llei i la normativa econòmica i financera. En aquest sentit, la carta de Bermúdez denuncia que el referèndum "atempta" contra la Constitució i l'Estaut i els recorda la sentència del Tribunal Constitucional que ha prohibit "el procés constituent i qualsevol acte preparatori del referèndum". 

En la missiva, el secretari de l'Estat també dona tot el "suport i col·laboració" de l'Estat davant els "eventuals dubtes i incerteses que els poden sorgir en el desenvolupament de les seves funcions". Tot i això, també els etziba una advertència quan els diu que els dona aquest suport "per evitar qualsevol actuació de la corporació municipal que pugui suposar una contravenció d'aquests pronunciaments o un incompliment de les advertències del mateix Tribunal Constitucional".