El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha dit avui que un agent dels Mossos d'Esquadra no ha de dir "idiota" a un manifestant, com va passar el 21-D, i per això aquest cas "s'ha d'investigar i actuar".

"No hauria de ser normal", ha afegit Buch, en referència al vídeo àmpliament difós a les xarxes socials en què es veu l'enfrontament verbal que van tenir un agent antiavalots que integrava el dispositiu de seguretat del 21-D amb un membre independentista dels Agents Rurals de la Generalitat.

L'agent rural instava el mosso a defensar la república, i aquest últim li va respondre: "Quina república ni quins collons. La república no existeix, idiota".

Elogis 

Buch, en declaracions a RAC1, ha destacat i elogiat  els manifestants independentistes que divendres passat es van encarar a alguns manifestants violents perquè no trenquessin el cordó policial. Així, ha dit que els violents van ser una "minoria" i que la policia catalana va haver d'usar la força, tot i no agradar-li, quan alguns manifestants van llençar objectes contundents, tanques i petards a la línia policial o van voler saltar-la.

"Vaig sentir orgull com a català quan vaig veure que alguns, de totes les edats, es posaven davant de la minoria violenta i encaputxada per evitar enfrontaments, recriminar-los i aïllar-los", ha dit.

Quant a la denúncia sobre determinades actuacions policials, el conseller ha reconegut que els cops de porra al cap no estan permesos pel protocol i ha dit que es revisaran "totes les imatges" per "detectar els que s'extralimiten". Preguntat sobre imatges en què es veien agents que pegaven a persones amb els braços alçats, Buch ha respost que cal analitzar cada escena de forma sencera, atès que alguns manifestants podien haver llançat objectes i immediatament després alçar les mans en senyal de pau. "Cal veure la seqüència sencera", ha insistit.

En tot cas, ha dit que s'analitzaran, com es fa sempre, els enregistraments i s'obriran els procediments sancionadors si escau. Procediments, ha afegit, que són interns i es fan amb totes les garanties. Sobre l'agressió al periodista d'Intereconomía, ha dit que va ser un cas aïllat i que si presenta la denúncia s'investigarà.

Segons Buch, divendres els Mossos tenien un "gran repte" i el van superar "exitosament". Per ell, el dispositiu hauria estat sembalnt al d'una cimera del G-20 o de la visita d'un cap d'Estat o de govern estranger, com Emmanuel Macron o Angela Merkel. El conseller ha dit que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional no van tenir cap influència en el dispositiu al carrer, sinó que es van encarregar de les seves competències mentre els Mossos d'Esquadra van ocupar-se de l'ordre públic.