El president del Consell Europeu, Donald Tusk, es va dirigir ahir dimarts al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per demanar-li que no proclami la independència de Catalunya. En fer-ho, va buscar una certa complicitat amb el president de la Generalitat postulant-se com a “regionalista” i assegurant saber “què se sent quan et pega la porra d’un policia”.

A més, Tusk va fer referència a la seva pertinença a “una minoria ètnica”, un fet que, a banda de donar a entendre que el president del Consell Europeu considera que hi ha una qüestió ètnica en el rerefons del conflicte entre Catalunya i Espanya, revela l’origen familiar de qui va ser primer ministre de Polònia entre 2007 i 2014.

La minoria caixubi

Nascut a Gdansk el 1957, Tusk forma part de la minoria caixubi, segons indica la biografia publicada pel Centre d'Estudis i Documentació Internacionals a Barcelona (CIDOB), que assegura que l’actual president del Consell Europeu va néixer en el si d’una família “de la minoria eslava local dels caixubis”.

Els caixubis són un grup ètnic eslau format actualment per unes 100.000 persones (segons estimacions no oficials), que viuen principalment a la ciutat costanera de Gdynia i la seva zona limítrofa, al nord-oest de Polònia. Dins la seva àrea d’influència hi ha Gdansk, ciutat que abans de la Segona Guerra Mundial es coneixia pel seu nom en alemany, Danzig, ja que estava poblada majoritàriament per alemanys i era un territori amb un estatus especial, el de Ciutat Lliure de Dànzig.

Llengua i cultura pròpies

Tot i que a escala molt menor que el cas català, els caixubis compten amb una cultura i una llengua pròpia, el caixubi, idioma eslau molt proper al polonès, actualment molt minoritzat, tot i que des del 2005 compta amb el reconeixement de llengua regional a Polònia, l’únic amb aquest estatus en aquell país.

Qui també té orígens caixubis és l’escriptor Gunter Grass, premi Nobel de literatura, nascut també a Danzig/Gdansk, fill de pare alemany i mare caixubia. A la seva novel·la "El timbal de llauna", portada al cinema, Grass explica els problemes de convivència entre alemanys, polonesos i caixubis durant la Segona Guerra Mundial.