Melodies de diàleg ressonen a la capital d'Espanya en el que podria ser el primer concert de la nova Operació del president Mariano Rajoy, celebrada aquest dilluns a l'Hotel Ritz de Madrid. Des de la Generalitat esperen que l’Estat intenti atribuir al president Carles Puigdemont d'una imatge d'intransigència si no canvia el referèndum per diàleg i presumptes reformes puntuals per a Catalunya. És amb aquesta banda sonora de fons, que una sèrie de ministres de Rajoy, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, han desfilat cap a l'esmorzar de l'empresari català Luis Conde, fundador de l'empresa Seeliger y Conde, i que manté una bona relació amb l'expresident Artur Mas.

Al marge de ser un gest de cortesia cap a un prestigiós i respectat empresari, la presència de la vicepresidenta i ministra d'Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, l'exministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, o el ministre de Justícia, Rafael Catalá, pot ser la constatació que la partitura de Rajoy fa un nou traç dins de la carpeta catalana. El fet és que cap membre del govern espanyol ha assistit a un esmorzar similar quan Puigdemont ha acudit Madrid: ni el passat 10 d'octubre, ni tampoc el 27 de maig. Sí que ho van fer diversos ambaixadors, cosa que va portar certs mitjans de la capital a estranyar-se de l'actitud de l'executiu.

Però tot això era abans que Rajoy decidís envoltar-se de les melodies del pacte, davant d'un sobiranisme que veu en el compàs del dret a decidir l'única via per resoldre el conflicte. Dins d'aquesta tessitura, gestos com els d'avui seran d'obligada observació d'ara en endavant. Fins i tot, malgrat que l'agenda de Santamaría era ajustada aquest dilluns: a les 9h era a l'esmorzar –que ha acabat cap a les 10h i escaig– i a les 12.30h era a la Delegació del govern espanyol a Barcelona presentant el diputat del PP, Enric Millo, com a nou titular. És més, la mateixa vicepresidenta i Catalá van confirmar-hi la seva assistència divendres passat, com ha constatat aquest diari.

Així les coses, triar aquest aquest escenari per posar en marxa l'Operació no s'allunya de la casualitat. L'empresari Luis Conde és empleador d'una multitud de talents i sempre s'ha autodefinit com a "possibilista", exhibint tesis d'apertura de mires pel que fa a la relació entre Catalunya i Espanya. De fet, un dels assistents –conscient del perfil del ponent– li ha preguntat si algú li havia demanat que fes d'interlocutor i ell ho ha negat. "No és moment d’interferir", ha dit. "Oferiu solucions i poseu-les en marxa", ha avisat més tard als presents, assegut al costat de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que ha introduït l'acte.

Tanmateix, el cop de realitat ha arribat quan Conde, coneixedor de la realitat catalana, ha parlat clar sobre que el "suflé" –com alguns diuen del sobiranisme– no baixarà malgrat que el suport a la independència variï en 1 o 2 punts percentuals en les enquestes. Creu que l'"esperança" en el fet que els interlocutors siguin diferents és infundada. "Oriol Junqueras no és Pujol. Vol la independència", ha advertit. El delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, s'ho mirava des del fons, amb gest d'aprovació a les paraules del ponent.

Així l'empresari ha convidat la Moncloa fer una aposta per reconèixer qüestions per suavitzar les relacions amb la Generalitat: la "nació cultural, o nació històrica", "les competències educatives o estratègiques", o el paper de l'economia catalana com a "motor" de l'Estat. "Es tracta d'afecte, de carinyo", ha aconsellat. La qüestió és que Conde és l'organitzador d'un dinar anual a Catalunya que aplega multitud de personalitats –Mas, Junqueras, entre d'altres– i que és el relleu del suquet de l'antic membre del PSUC, Pere Portabella, als anys 80-90 i època d'apogeu de la Tercera Via. 

Precisament, aquests gestos "d'afecte" fa un parell de setmanes que es gesten a l'Estat: primer, amb el nomenament de l'exfiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, rellevant María Consuelo Madrigal; després, amb el nomenament de Millo com a nou representant a Catalunya, a canvi de Maria de los Llanos de Luna, i finalment, renovant tota la cúpula existent al ministre de l'Interior implicada en l'Operació Catalunya.

Però l'Operació diàleg tot just es començava a assajar aquest dilluns i ha tingut un moment de tensió. Conde ha explicat que ell concep Espanya com una "gran orquestra" –reprenent un símil musical que havia fet en el seu discurs– i voldria que els "músics" fossin les autonomies. El moderador ha convidat llavors Santamaría a respondre i aquesta ha llançat una advertència al president Puigdemont, seguint el fil musical: "L'harmonia en aquest cas és la lleialtat institucional; si tenim una bona harmonia, tindrem una bona orquestra" ha tancat, camí de l'avió. 

Així les coses, els altres presumptes implicats en l'Operació s'han quedat fent altres tons. El líder de C's també hi era parlant amb diversos empresaris, tot just el mateix dia que la presidenta del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, deia que als independentistes "els incomoda el diàleg". El mateix Rivera estava assegut molt a prop de l'exalcaldessa de Madrid Esperanza Aguirre –empleada de l'empresa Seeliger y Conde–. I és el mateix Rivera qui deia coses en veu baixa a Santamaría, mentre Conde parlava. 

Margallo també ha tingut el seu moment estelar, com és habitual en ell. El portaveu del PP, Pablo Casado, ha mantingut una petita conversa amb ell a la recepció de l'hotel. Aquest diari els ha vist parlar més de 10 minuts, en to seriós, i han acabat amb una rialla. Margallo és qui deia la setmana anterior que amb Catalunya s'hi havia de parlar. El mateix Margallo a qui Catalá li ha preguntat: "Com estàs?", com si no s'hi hagués comunicat en molt de temps. Els exministres entre ells deuen dialogar poc, malgrat haver compartit gairebé 5 anys de govern. Però l'Operació diàleg amb Catalunya marxa ja vent en popa.