Davant la presència de cap representant del Govern espanyol en l’esmorzar informatiu a què el president Carles Puigdemont ha assistit aquest divendres a Madrid, una membre del partit VOX ha fet de rèplica al discurs del president. “¡Sin ley no hay democracia! ¡Sin ley no hay democracia!, cridava sufocada per la seguretat de l’hotel Westin Palace. Puigdemont, qui ha fet una lliçó de democràcia i d'humilitat, ha contestat al presentador que li demanava disculpes: "No, no. No demani disculpes, sisplau. Que cadascú s'expressi com vulgui". I és que cap metàfora podria il·lustrar amb més exactitud la posició que Puigdemont ha defensat al llarg d'un discurs d’última crida per acordar el referèndum. "L'espanyol és un molt mal Estat", però aquest Estat "ha d'assumir que pactar no és una derrota", ha dit sobre considerar l'autodeterminació.

Amb un to cordial que ha apaivagavat les reticències que podria haver generat, Puigdemont ha arrencat els riures d’alguns periodistes madrilenys, davant les facècies que ha relatat. El president ha recordat que tothom va fer “salts d’alegria” a Catalunya quan es va oferir posar el Senat a Barcelona, o quan es parla de construir un Estat federal, malgrat que per reformar la Constitució cal una majoria abundant. Això, mentre la tendència de l'Estat és a la "recentralització". I és que, com a periodista que és, ha estat preparant el discurs fins tard, expliquen fonts del Govern.

Però Puigdemont, qui ha volgut fer una última crida a l’Estat, ha recordat que el procés no només afecta els sobiranistes. "Molta gent està convençuda que l'Estat espanyol és un mal Estat. I és un molt mal Estat per a Catalunya”, ha dit, recordant que la independència busca un "projecte social" i uns "instruments" per satisfer les demandes dels ciutadans, que ara comptaria amb suport de gent que inicialment no hi estava a favor. 

"La paciència no és infinita", ha indicat. El representant del Govern català ha posat èmfasi en el fracàs dels intents de reformisme, que havien empès a optar per la via del procés. D'aquests darrers intents de reforma es trobaria la sentència de l'Estatut tombada pel Tribunal Constitucional. "La reforma constitucional ni està ni se l'espera", ha lamentat. És en aquest punt que el president s'ha preguntat per què el 27 de setembre, més de 2 milions de catalans van decidir "donar-se de baixa" del Govern central.

"Saben per què no li preocupa a l'Estat? Perquè li és igual el que vulguem, perquè té una llei que diu que no ho permet. Però hauria de preguntar-se qui s'ha manifestat: gent de totes les edats, classes socials absolutament transversals", ha relatat, per agafar aire i carregar: "Fem política per trobar solucions, fer política per no acabar fent res és el camí més ràpid per al col·lapse", ha sentenciat.

Tanmateix, ha fet constar que a Catalunya "la majoria de gent no volen que ens desentenguem d'Espanya". "No és un procés antiespanyol", ha reblat, "la gent vol reentendre's però que no es qüestioni la llengua, la cultura o la identitat nacional", ha dit. El mandatari ha advertit que no es farà enrere, ni la gent que li dóna suport a la independència "marxarà a casa seva".

La retòrica de Puigdemont ha enlluernat a aquells qui creuen que “això del procés” era més visceral que raonat. I als qui no el coneixen, segurament ha causat el mateix efecte que va causar entre molts ciutadans catalans el primer cop que va pujar a la tribuna del Parlament. "Coi, és molt bo", van pensar alguns indepes. "Parla molt bé", deia aquest divendres un dels assistents. 

Així ha estat, quan Puigdemont s’ha defensat que el rating de Catalunya era baix com a conseqüència d’un problema de finançament que ha justificat amb dades al cap, no en mà. També, quan ha explicat que se li van posar “els pèls de punta” quan li van dir que el Corredor Mediterrani s’acabaria cap al 2030 en un dels trams. Aquí també ha aportat números i arguments, davant del silenci sepulcral i les nombroses disculpes del moderador.

La tònica d'humor ha reaparegut sent preguntat per un dels assistents sobre qui volia que guanyés la final de Champions. "Estic segur que a Madrid hi haurà molta alegria", ha dit aquest cop un diplomàtic Puigdemont. Però després ha insinuat que l'Atlètic li despertava més simpaties.

Aquesta frescor ha tingut moments de tensió quan ha relatat el full de ruta del procés, o quan algú li ha tirat en cara el fet de "trencar" la legalitat. "Hi ha qui creu que dins la Constitució hi ha lloc per a una consulta pactada i dialogada", ha respost davant la mirada d'un dels set pares de la Constitució, Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón. Però a parer de Puigdemont, "l’Estat no està preocupat, ni tan sols es molesta a preguntar res, ni adopta cap mesura, ni vol saber res".

Ara bé, amb el resultat de les urnes del 26-J ell sí que intentarà posar-se en contacte amb el nou Executiu per fer "aquella trucada de felicitació que jo no vaig rebre", s'ha queixat el president.

Artur Mas i els pressupostos

En el torn de preguntes alguns convidats s'han interessat sobre la situació del govern. Preguntat sobre si l’ombra de l’expresident Artur Mas era “prou allargada”, Puigdemont ha respost contundent: “Mas va ser el responsable moral que s’evitessin les eleccions” ha dit. La resposta ha anat orientada a ressaltar que el Congrés no havia pogut formar govern, mentre que el parlament sí ho havia aconseguit.

Sobre la pervivència del president com a candidat de la nova Convergència, aquest ha indicat que s’hi veuria abocat a tornar-hi, en cas que no s’aconsegueixin aprovar els pressupostos que prepara el conseller d’economia, Oriol Junqueras, i pels quals busca el suport de la CUP. És a dir, que tindria la sensació que no ha acabat el mandat "pel qual va ser nomenat".