El primer ministre francès, Jean Castex, ha recomanat als francesos que no viatgin a Catalunya per l'actual situació de la pandèmia de coronavirus. Castex ha recomanat "vivament" aquest divendres als seus ciutadans que evitin viatjar a Catalunya davant "els indicis de degradació de la situació sanitària".

 

"La situació a Catalunya mostra indicadors sanitaris degradats. Recomanem vivament als ciutadans francesos que evitin desplaçar-s'hi mentre no millori la situació en aquest territori", ha dit el primer ministre francès després de la reunió de Consell de Defensa amb el president Emmanuel Macron per avaluar l'avanç del virus a França.

Tancar la frontera amb Catalunya

Castex ha explicat aquest divendres que estan en contacte amb les autoritats catalanes i espanyoles perquè vigilin que els desplaçaments des d'Espanya a França també es limitin en la mesura del possible. La setmana passada, Castex ja va plantejar l'opció de tancar eventualment la frontera de França amb Catalunya. Tenint en compte la situació dels rebrots de coronavirus a Catalunya, Castex va dir que era un assumpte que calia discutir amb les autoritats espanyoles.

"Les xifres de Barcelona són molt pitjors que les que observem" a França, va indicar Castex en una entrevista a la televisió francesa després d'admetre que el seu Govern preveu la possibilitat d'establir mesures de confinament localitzat com les aplicades per la Generalitat. Per ara, ha precisat, "no estem en una situació greu, però necessita vigilància". 

EuropaPress ministra asuntos exteriores cooperacion arancha gonzalez

La ministra d'Exteriors, Arancha González. / Europa Press

Des del govern espanyol, però, descarten que s'acabin tancant les fronteres. La ministra d'Assumptes Exteriors i Cooperació, Arancha González, ha dit en una entrevista a la CNN que "Espanya és un país segur" i que es fan molts controls per identificar els brots. González ha recomanat ser cautelosos en les zones on hi ha rebrots i ha afegit que està en contacte amb els seus homòlegs, però que les fronteres no es tanquen.

A principis de setmana, el primer ministre francés tenia prevista una reunió amb la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, per tractar la crisi del coronavirus, però finalment Calvo va cancel·lar el viatge. 

D'alcalde de Prada a primer ministre

El 3 de juliol passat, l'alcalde de Prada (Catalunya Nord), Jean Castex, va ser escollit nou primer ministre de França. El nomenament del batlle es va fer després que el primer ministre francès, Édouard Philippe, presentés la dimissió del seu govern al president francès, Emmanuel Macron. 

Després del fort revés que van suposar les eleccions municipals per a Macron, el president francès ja va anunciar la seva voluntat de remodelar el govern amb vista a les presidencials del 2022. Ja s'havia especulat amb la sortida de Philippe, que va guanyar els comicis a Le Havre, d'on ja va ser alcalde del 2010 al 2017, just abans d'esdevenir primer ministre.