El viceprimer ministre belga i responsable de la cartera d'Exteriors, Didier Reynders, ha demanat aquest dijous que es deixi treballar la Justícia belga en l'evolució de la demanda contra el jutge Pablo Llarena presentada pel govern a l'exili.

"Crec que cal deixar les autoritats judicials treballar juntes, és el que intentem fer", ha declarat Reynders a la premsa quan se li ha demanat opinió sobre la polèmica per la traducció de les declaracions de Llarena utilitzades a la demanda. Reynders ha respost així a la seva arribada a una reunió informal de ministres europeus a Viena, a la qual també assisteix el titular espanyol, Josep Borrell.

Les declaracions originals de Llarena utilitzades per construir la demanda van ser realitzades en condicional per referir-se als encausats, mentre que en la traducció presentada en la denúncia es perd aquest matís, pel que sembla el jutge afirmi que es van cometre els delictes dels quals estava parlant.

El ministre belga no ha aclarit si aprofitarà aquesta cita europea per reunir-se amb Borrell, però ha assenyalat que l'ambaixador de Bèlgica a Espanya manté contactes amb el Ministeri de Justícia espanyol per afavorir la cooperació judicial.

"Intentem veure com avançar tan bé com sigui possible en aquest assumpte, com ho hem fet en altres dossiers judicials recents", ha declarat Reynders, en al·lusió a les ordres europees de detenció i entrega que va cursar —i després va retirar— Llarena contra Puigdemont i els consellers a Bèlgica.

Així, el polític belga ha demanat "deixar les autoritats judicials treballar juntes", cosa que, ha afegit, els dos països tracten de fer. "Les posem en contacte el màxim possible i, com ha passat en altres casos en els últims mesos, intentarem que tot passi amb bon entesa", ha conclòs.