La traducció d’una llengua a una altra sempre té matisos subtils que poden donar lloc a errors d’interpretació i a El Mundo s’han llegit del dret i del revés la demanda del Govern a l’exili contra el jutge del Tribunal Suprem i instructor de la causa general contra l’independentisme, Pablo Llarena, per trobar-hi qualsevol escletxa que els permeti menysprear la qüestió de fons, que es constati el posicionament polític del propi magistrat.

Així, revisant la querella hi han trobat un lost in translation que, segons el diari, es converteix en la clau de volta per desacreditar tot el cas Llarena. Es tracta d’un incís que hauria fet el jutge dins de tota una valoració sobre el que considera “delictes polítics” on en castellà diu si es que ha sido así que s’hauria traduït al francès com et oui c'est ce qui s'est produit, és a dir, no amb un ‘si’ condicional, sinó amb un ‘sí’ afirmatiu.

Això pot haver estat un error o una mala interpretació deliberada, i a El Mundo aposten per la segona opció amb el titular de portada Puigdemont falsea una traducción para acosar a Llarena en Bélgica, que si ja és prou contundent al principi -falsea-, és també definitori de l’orientació que li vol donar el diari al cas per la cua -acosar a Llarena-.

Teodoro García, revelació de l’estiu

El secretari general del PP, Teodoro García -o García Egea, amb els dos cognoms- ha estat la revelació de l’estiu. Diputat al Congrés per Múrcia des del 2012, no era gens conegut fins que el 26 de juliol va ser nomenat secretari general del PP pel president d’aquest partit, Pablo Casado. Amb el càrrec sota el braç, García s’ha dedicat a l’agost a fer bolos, permetre que Casado descansi una mica i donar-se a conèixer. I s'ha revelat com una bona elecció per a la línia dura del PP. Avui surt a portada de l’ABC, tot i que en segon terme, ja que el titular gran és per a carregar contra la ministra Delgado pel cas Llarena amb La ministra se negó a apoyar al juez en contra de su equipo.

Aquest diari li ha fet una entrevista al secretari general del PP i el titular és El proceso independentista està en vía muerta. Solo le queda la violència, dues frases que condensen l’ideari unionista del moment. En primer lloc, insistir que l’independentisme agonitza, el mateix discurs que fa cinc anys es desmenteix contínuament, al carrer i a les urnes. En segon lloc, vendre la idea que l’independentisme és violent, que és l’últim recurs antiindependentista i el més insistent dels darrers dies.

Ara tothom s’apunta a atiar la violència independentista, per sort sense resultats palpables un cop ha quedat desacreditat que l’agressió al parc de la Ciutadella tingués mòbil sobiranista. En tot cas, apuntin aquest nom, Teodoro García. Ens donarà titulars de glòria. Bon dimarts a tothom.