El ministre de Cultura i Esport, José Guirao, ha sol·licitat a l'Audiència Nacional autorització per intervenir la SGAE i de manera cautelar la remodelació dels òrgans de govern de l'entitat, ha informat en una nota aquest departament.

Guirao, segons el comunicat de Cultura, va sol·licitar divendres passat a la sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional, a través de l'Advocacia General de l'Estat, autorització per intervenir de manera temporal, per un termini de sis mesos, la Societat General d'Autors i Editors (SGAE).

La mesura, segons Cultura, s'adopta conforme a l'article 192.9 del text refós de la Llei de propietat intel·lectual (TRLPI), que regula el procediment de revocació de la seva autorització que va començar amb l'advertència emesa el setembre passat.

Cultura vol posar un gestor interí a la SGAE

Si el jutge autoritza la seva petició, Guirao nomenarà un gestor interí constituït sota la forma d'una comissió, segons estableix la llei.

Aquesta comissió, que assumiria les funcions legals i estatutàries dels òrgans de govern de l'entitat remoguts, tindria per objectiu "regularitzar" el funcionament institucional de l'entitat, "aclarir" la seva gestió i "implantar" les mesures que fossin necessàries per complir "les obligacions legals previstes en la normativa vigent en matèria de propietat intel·lectual".

El ministeri considera que l'advertència que va enviar el 27 de setembre a la SGAE, és a dir, fa "més de tres mesos", perquè "reparés o corregís" diversos "incompliments greus", no ha estat complerta" i que "es presenten raons d'urgència per fer aquesta sol·licitud al jutge".

La SGAE hauria d'haver presentat davant de Cultura i Esport la sol·licitud d'aprovació de modificació dels seus estatuts, prèviament aprovada per la seva assemblea general, segons el que estableix la llei.

A més, l'entitat hauria d'haver constituït una junta directiva a través d'un procediment que garantís el respecte de tots els drets reconeguts als seus membres, inclòs l'exercici del dret al vot electrònic.

S'hi uneix que la SGAE hauria d'haver adoptat les mesures que permetessin que el repartiment —corresponent a l'exercici 2018— dels drets per la comunicació pública d'obres del seu repertori a televisió complissin el que disposa la llei i que aquest reglament de repartiment es ratifiqués en la seva assemblea general.