El ministre belga de Justícia, Koen Geens, va dir aquest divendres que el procediment obert amb l'ordre d'arrest europea emesa contra el president Carles Puigdemont i quatre dels seus exconsellers és "completament judicial" i que no hi participa l'Executiu.

En un comunicat divulgat en el seu compte de Twitter, Geens explica que l'extradició ja no existeix entre els Estats membres de la Unió Europea, ja que se substitueix per l'"Ordre de detenció europea (EAW)" que s'aplica des de 2004. "El procediment és completament judicial: a diferència de l'extradició, el poder Executiu no participa en el procediment de l'EAW. Tot es fa a través de contactes directes entre les autoritats judicials", recorda el ministre belga.

Agrega, no obstant això, que les causes de rebuig d'una ordre romanen, "es defineixen amb més precisió que en el règim d'extradició. En certes situacions, encara permeten rebutjar l'execució d'una ordre d'arrest europea". Explica també que en el procediment de l'ordre de detenció europea, la persona és privada de llibertat després de rebre-la i és escoltada pel jutge d'instrucció en un termini de 24 hores, i és ell que decideix si manté la persona detinguda.

El ministre de Justícia belga afirma que, en principi, la decisió sobre l'execució de l'euroordre és adoptada per la Sala del Consell en un termini de 15 dies, i tant la fiscalia com la persona involucrada poden apel·lar la decisió davant de la Divisió d'Acusació, que té uns altres 15 dies per prendre la seva decisió. Per això, afegeix, una decisió es pren en principi en segona instància dins dels 30 dies, encara que un recurs de cassació encara és possible, la qual cosa pot allargar el temps.

La Decisió marc de la UE estableix que la decisió final s'ha de prendre dins dels 60 dies, estesos a 90 dies en circumstàncies excepcionals, subratlla el ministre. Geens subratlla que "si la decisió és una decisió d'executar l'ordre de detenció europea, la persona en principi serà lliurada a les autoritats de l'Estat d'emissió (de l'euroordre) dins dels 10 dies posteriors a la decisió d'execució".

La Fiscalia federal belga ha rebut aquest divendres les ordres europees de detenció i lliurament contra Puigdemont i els quatre exconsellers que l'acompanyen a Brussel·les, va confirmar a Efe el portaveu de la Fiscalia Eric Van Der Sijpt. Van Der Sijpt va explicar també que les ordres han de ser traduïdes a un dels idiomes oficials a Bèlgica (neerlandès, francès i alemany) i que després la Fiscalia les estudiarà i les transferirà a un jutge d'instrucció.