La ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, ha assegurat aquest dijous en una entrevista a Catalunya Ràdio que "seria útil que hi hagués una mica més de diàleg" entre la justícia belga i l'espanyola. La socialista ha dit que les decisions de la justícia belga sobre els polítics independentistes no ha afectat les relacions entre els governs belga i espanyol, les quals ha qualificat de "fluides". "Tant el govern belga com l'espanyol respectem les decisions dels òrgans judicials", ha dit la ministra.

Pel que fa al suplicatori contra els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, la ministra ha negat cap "influència" o pressió del govern espanyol perquè s'aixequi la immunitat dels eurodiputats i ha reivindicat que la justícia espanyola és "tremendament garantista amb els drets de les persones".

"El Rei no ha fugit"

D'altra banda, la ministra ha afirmat que el rei emèrit "va sortir d'Espanya i s'ha instal·lat als Emirats de manera temporal com un ciutadà privat i sense el suport del Ministeri d'Assumptes Exteriors". González Laya ha estat clara i ha assegurat que "Joan Carles I no ha fugit".

"No crec que ningú hagi fugit. Ha marxat i s'ha instal·lat allà. Està a disposició de les autoritats del país", ha dit. En aquest sentit, ha assegurat que "no li preocupa gaire aquesta qüestió per la imatge d'Espanya" ja que, segons ella, els seus companys europeus no han preguntat sobre la seva sortida.

Abordar la crisi del coronavirus


Pel que fa a les restriccions que alguns països imposen per viatjar a Espanya pels rebrots de la Covid-19, la ministra d'Exteriors ha dit que "respecta" les decisions de tercers països però ha defensat que s'apliquin mesures menys restrictives, com tests o quarantenes més curtes.

"En el pròxims mesos, si la pandèmia va avançant, serà una tardor atípica com també ha estat un estiu atípic", ha dit González Laya, que ha admès que caldrà "conviure amb el virus" i "continuar sent tremendament responsables".


Preguntada sobre el pla de reformes que l'executiu espanyol ha de presentar per rebre els fons europeus, González Laya ha dit que aquest pla "no es basa en l'austeritat". "És la gran lliçó de la crisi del 2008", ha dit la ministra, que ha apuntat que el pla es basarà en impulsar una "transformació econòmica i social". "La urgència ara és construir el pla i aprovar els pressupostos, que serà l'instrument pel qual es vehiculin els fons", ha dit la ministra.