Ione Belarra, ministra de Drets Socials i secretaria general de Podemos, ja s'ha pronunciat a través de les xarxes socials sobre l'anunci de l'espionatge a través de Pegasus a Pedro Sánchez i a la ministra de Defensa, Margarita Robles. I ho ha fet clamant per una depuració de responsabilitats pel que considera que és un "error inassumible" per part dels sistemes de seguretat. "La informació revelada pel ministre de Presidència mostra una profunda escletxa en la seguretat del Estat. Vingui d'on vingui, l'error és inassumible. És imprescindible depurar responsabilitats. Està en joc la nostra democràcia i la confiança de la ciutadania". Segons ha explicat el ministre Bolaños en una roda de premsa després de denunciar els casos d'espionatge (dos atacs a Sánchez i un altre a Robles durant els mesos de maig i juny del 2021), ara mateix s'estan investigant tots els telèfons dels membres del govern de coalició, motiu pel qual la mateixa Belarra hauria pogut patir un atac a través de Pegasus. "La verificació encara està en marxa i arribarà a tots els membres del govern espanyol. Són uns fets contrastats que confirmen que s'ha produït un espionatge fora de la llei. En una democràcia plena només estan facultats organismes oficials i amb autorització judicial". Segons ha afirmat el ministre, la informació ja s'ha transmès als tribunals i s'anirà complementant amb el que vagi sorgint arran de la investigació en curs.  

TUIT Ione Belarra
Tuit de Ione Belarra

Bolaños també ha assegurat que des de la Moncloa estan convençuts que es tracta d'un atac il·lícit i externes, evitant aclarir si es tracta d'un estat estranger, ja que, considera, "no és el moment de fer especulacions". Per això mateix, Belarra ha demanat que "vingui d'on vingui" l'espionatge calen depurar responsabilitats. La secretaria general de Podemos ja va subratllar, poc després que esclatés el CatalanGate, que s'havien d'assumir les responsabilitats per l'espionatge als líders independentistes. Davant el silenci o les burles dels socialistes, des d'Unidas Podemos han anat demanant constantment que s'avancés en la investigació d'aquest escàndol. Belarra  ja reclamava el 29 d'abril que no es podia esperar més i que "ningú ha de poder justificar l'espionatge per motius polítics". 

"Qüestió d'higiene democràtica bàsica" 

En aquest sentit, la ministra ha confrontat amb Margarita Robles. Tot i que el CatalanGate no és el primer cop que demostren les seves diferències, Belarra va censurar el discurs de Robles davant el Congrés dels Diputats en què va reconèixer i justificar l'espionatge amb Pegasus. En la mateixa línia, el portaveu del grup parlamentari, Pablo Echenique, va assegurar que les declaracions de Robles, ara espiada, l'havien deixat "estupefacte", mentre demanava que rodolessin els caps dels responsables. 

En aquell moment, Belarra justificava que el govern espanyol era precisament el principal interessat en esclarir qualsevol mena de dubte sobre l'actuació de l'estat i que, mentre van passant els dies, ja és una "qüestió d'higiene democràtica bàsica que s'assumeixin les responsabilitats polítiques necessàries. Aquestes paraules avui s'han intensificat, a l'espera de descobrir si el seu telèfon també ha estat infectat.