El Ministeri de l'Interior ha denegat el permís que ERC havia demanat per poder fer mítings a les presons de Soto del Real i Alcalá Meco. La petició havia estat dirigida a la Junta Electoral, que va traslladar-ho al Tribunal Suprem que, al seu torn, li va tornar la pilota a la JEC. Finalment, ha estat el ministeri directament qui ha decidit denegar el permís aquest dijous a la tarda, hores abans de l'inici de la campanya electoral.

Els republicans havien demanat permís per celebrar dos mítings aquest dissabte, dia 13 d'abril, amb la participació de Gabriel Rufián, al mòdul d'homes de Soto del Real, i de Carolina Telechea, a la presó de dones d'Alcalá Meco. 

La negativa, que ha arribat des de la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, al·lega en primer lloc motius de seguretat i la necessitat de preservar la convivència als centres. També ho justifiquen amb la possibilitat que aquests actes poguessin interferir al judici del Tribunal Suprem, tenint en compte que hi ha candidats presos en aquests centres.

De fet, ERC al·legava que la Junta Electoral va autoritzar a Adelante Andalucía fer tres mítings electorals a presons durant la campanya dels últims comicis autonòmics andalusos. L'escrit del ministeri, però, assegura que hi ha "diferències" entre els dos casos, principalment, pel fet que el partit andalús no tenia candidats presos als centres.

No es podria garantir la igualtat entre candidats

Per últim, recorden la necessitat dels poders públics de preservar la neutralitat pública i el respecte als principis de "transparència, objectivitat i igualtat" entre els candidats electorals. Argumenten que, si altres partits sol·liciten també fer actes dins de les presons, no seria possible garantir-los igualtat pel que fa els espais i els temps.

Permetre aquests actes, diuen, "aniria en contra d'elementals principis de seguretat interior", alternat els horaris dels centres i la "distribució funcional dels espais comuns" on s'haurien de celebrar. A més, recorden que caldria reforçar el servei dels funcionaris per garantir la seguretat dels candidats i participants als actes.