Almenys vint escoles han denunciat des del 2015 a la Conselleria d'Educació d'Andalusia que continuen renovant professors de Religió que no imparteixen classes, ja que no hi ha prou hores d'assignatura i, per tant, no són necessaris. Fa tres anys que el Ministeri d'Educació paga el sou a aquests professors per "no fer res", segons ha informat aquest dilluns Eldiario.es.

La Junta d'Andalusia va aprovar el 2015 el decret que adaptava el currículum de Primària a la nova llei d'educació de l'Executiu de Rajoy (LOMCE). Una de les decisions va ser reduir l'horari de Religió de 90 a 45 minuts. La Conselleria d'Educació no va imposar aquesta mesura en tots els centres, sinó que va dictar una ordre que delegava la decisió a cada un dels centres.

La instrucció de la Conselleria va ser comunicar l'horari a l'àrea de Religió i registrar-lo en el sistema informàtic per "remetre al Ministeri d'Educació l'horari del professorat de Religió" perquè ajustés les hores contractades d'aquest personal a les necessitats que requeria cada escola de Primària de cara al següent curs (2015-2016). Diverses escoles que van decidir dedicar menys hores a Religió per invertir-les en altres assignatures van seguir els passos que va ordenar la Conselleria, però es van trobar la mateixa plantilla en arribar setembre.

La situació porta sense canviar els últims tres anys. És per això que al voltant de vint escoles han comunicat els casos a les institucions andaluses, però no han obtingut resposta.

Ni el govern espanyol, ni la Junta d'Andalusia no han volgut aportar dades sobre quantes escoles van decidir reduir les hores de Religió, i tampoc la quantitat de professors que es troben en plantilla sense impartir classes però cobrant mensualment 1.400 euros nets.

La Conselleria no els ha ressituat

Segons ha recollit el diari que informa del cas, el director de l'escola Don Luis Lamadrid afirma que els professors "arriben, firmen en el registre d'entrada i es queden les seves hores asseguts a la Sala de Professors sense fer res. No poden ajudar en altres tasques del centre, perquè el seu contracte laboral no els obliga, la Conselleria no els ha ressituat en altres escoles perquè diu que no falten mestres de Religió i el Ministeri els continua pagant el mateix salari que als altres".

Investigació pendent

Antonio Maíllo, coordinador regional d'IU a Andalusia, va preguntar a la consellera d'Educació Sonia Gaya per la situació. Gaya va reconèixer no estar al corrent del cas i va anunciar que obriria una investigació interna per determinar la quantitat d'escoles en les quals estava passant.

Mesos més tard, va assegurar que el cas "era real" i que ja havia informat el Ministeri d'Educació per "deixar de malgastar recursos públics". La consellera no va aportar les dades recollides, per la qual cosa, el nombre de professors que es troben en aquesta situació es desconeix fins ara.