La ministra d'Educació i portaveu del PSOE, Pilar Alegría, ha assegurat en una entrevista amb Europa Press, que són posicions "molt diferents" la posició del Govern sobre la sentència que obliga Catalunya a impartir un 25% d'ensenyament en català la "sublevació" de la Comunitat de Madrid en "reiterades ocasions" i sobre "una infinitat de temes". En ser preguntada per què el govern espanyol guarda silenci amb les negatives de la Generalitat a complir amb la sentència que obliga a impartir el 25% de l'ensenyament en castellà i, tot i això, acusen la Comunitat de Madrid d'insubmissió, la ministra d'Educació explica que “no és el mateix” una cosa que una altra. Al·lega, en aquest sentit, que “el que pot semblar un matís és molt important”.

Així, explica que el govern espanyol s'ha manifestat des del primer moment amb la "mateixa posició" sobre la sentència del 25% en el sentit de ser respectuosos amb ella. Però precisa que qui ha de vetllar perquè es compleixin aquestes són els tribunals. En aquest sentit, recorda que ha estat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el que ha traslladat al Tribunal Constitucional la consulta sobre el nou decret realitzat per la Generalitat després de la sentència. Però vol deixar clar que també l'Advocacia de l'Estat ha donat suport que es faci aquesta consulta davant del Tribunal Constitucional.

Per això, creu que són qüestions molt diferents la posició del Govern en relació amb Catalunya per la sentència del 25% que la "sublevació" de la Comunitat de Madrid amb un "sense fi" d'assumptes. "No és el mateix parlar sobre una qüestió on hi ha una sentència, on hi ha un tribunal que planteja clarament el compliment d'una sentència, com la posició de revolta que de vegades alguna comunitat autònoma en reiterades ocasions, com és la Comunitat de Madrid, sol plantejar", ha precisat. D'aquesta manera, cita la posició d'Isabel Díaz Ayuso en matèria educativa, al reial decret d'estalvi d'energia i en una infinitat de temes. Per això, considera "bastant clar" que és la presidenta madrilenya qui porta la veu cantant al PP i qui marca la ideologia al seu partit.

Critica que el PP faci servir la llengua com una arma

La ministra ha criticat també el que considera una "utilització" que, a parer seu, fa el PP amb la llengua com a "arma llancívola". "Em sembla absolutament vergonyós que el Partit Popular sempre hagi utilitzat aquest element de riquesa, que no deixa de ser una eina que ens permet comunicar-nos per fer una mala utilització política", ha lamentat. La ministra considera "curiós" que quan s'escolta el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, o els dirigents del Partit Popular, sempre hi ha problemes amb la llengua a Catalunya, el País Valencià, les Balears, i a Euskadi, a excepció de Galícia, que és l'única governada pel PP.

"Més enllà d'això, diré que crec que el veritablement important quan parlem d'aquesta qüestió i ho dic no només com a ministra d'Educació, ho dic també com a mare, que crec que el veritablement important d'aquest assumpte és que aquells joves, aquells nens, aquelles nenes que en aquests moments s'estan formant, s'estan educant en aquestes comunitats autònomes que tenen llengua cooficial, quan acabin l'ensenyament obligatori, sàpiguen desenvolupar-se amb la mateixa traça amb la mateixa solvència que hagin adquirit la mateixa competència en castellà i en català, en castellà i en valencià, en castellà i en eusquera, en castellà i en gallec. Això és el que és veritablement fonamental", assegura.

De fet, considera que el sistema educatiu espanyol permet que els joves, quan acaben l'educació obligatòria, sàpiguen desenvolupar-se amb la mateixa fluïdesa en les dues llengües, que "totes elles són llengües espanyoles".

Acudir a la justícia si no es consideren respectats els drets

"Evidentment, sempre hi ha la possibilitat que si alguna família o algun estudiant considera a Catalunya, com a qualsevol altra comunitat autònoma, que els seus drets no estan respectats, pots acudir a la Justícia. Només faltaria", ha afegit. En qualsevol cas, ha manifestat la seva "enorme" confiança en el funcionament mateix del sistema educatiu espanyol i la professionalitat i la bona feina dels professors i professores d'aquest país.

Per acabar, la ministra ha assenyalat que no pot valorar el decret que prepara Catalunya que establiria el model d'immersió lingüística també per a l'etapa de 0 a 6 anys, fins que no conegui el text, alhora que ha recordat que un cop sigui publicat la mateixa Alta Inspecció Educativa d'ofici revisa tots els decrets educatius de totes les comunitats autònomes per verificar que cap no contravé la normativa bàsica.

"Quan tots els decrets siguin públics, actuarem d'ofici a través de l'Alta Inspecció, com ja estem fent, per cert, en els diferents decrets que estan aprovant altres comunitats autònomes", conclou.

 

Imatge principal: la ministra d'Educació, Pilar Alegría / Europa Press