El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha tret importància al fet que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, s’hagi reunit abans amb els líders del PSC i C’s que amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.  

Millo ha rebaixat la polèmica després que el Govern ha lamentat que s’ha assabentat per la premsa que Santamaría es reuniria aquest dimecres a Barcelona amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la presidenta de C’s, Inés Arrimadas.

El delegat del govern ha advertit que la relació del govern espanyol amb els catalans "no és només a través de la Generalitat", sinó que existeixen altres "interlocutors vàlids" com els grups de l'oposició o els agents econòmics, sectorials i socials. L’objectiu del govern espanyol, ha remarcat Millo, és recuperar el diàleg no només amb la Generalitat sinó amb la societat catalana. És en aquest punt que ha assenyalat que el govern espanyol està buscant interlocutors en diferents àmbits.

La postinvestidura

D’altra banda, Millo ha insistit que, des de la investidura de Rajoy, “som en una nova etapa” i que la prioritat ara és avançar en els punts en comú. En aquest sentit, ha subratllat que el diàleg entre l’executiu espanyol i català ja està actiu a diferents nivells. De fet, ha posat com a exemple els contactes entre la vicepresidenta i el seu homòleg català, Oriol Junqueras.

El delegat ha remarcat que els equips de la vicepresidenta del govern i del vicepresident de la Generalitat ja treballen per tancar una data de reunió, però ha demanat separar la relació entre governs, que "ja existeix i segueix el seu camí", d'altres contactes amb agents catalans.

Segons Millo, Sáenz de Santamaría ha iniciat aquesta nova "etapa", orientada a "buscar solucions" i donar una "sortida al bloqueig" en la relació entre governs, amb una reunió amb Iceta i Arrimadas perquè li ho havien sol·licitat.

El delegat ha posat en valor que els dos dirigents catalans hagin coincidit en la necessitat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acudeixi a la Conferència de Presidents.

Millo no ha detallat els altres contactes de Sáenz de Santamaría avui a Barcelona, al·legant que la vicepresidenta també té reunions de "caràcter privat".

Iceta: “Anem tard i necessitem propostes”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha sortit de la reunió amb la vicepresidenta del govern espanyol satisfet de la trobada i amb sensació que la mandatària "es pren molt seriosament" la carpeta catalana.

El socialista ha assegurat que ha vist en Santamaría que "l'actitud ha canviat" respecte de com afrontar el problema català. Tot i això, Iceta creu que això no és suficient i que "anem tard". És per això que considera que "es requereixen propostes" i així li ho ha traslladat a la vicepresidenta. Iceta també ha instat Santamaría i el Govern català a reunir-se com abans millor i s'ha mostrat convençut que tots els partits catalans podran veure's amb la vicepresidenta, també els independentistes.

Després de reunir-se durant una hora amb la vicepresidenta espanyola, el líder del PSC ha volgut valorar la trobada davant els mitjans, i ho ha fet amb un to visiblement positiu. "L'actitud ha canviat, les coses com són", ha admès.

En aquest sentit, Iceta ha explicat que ha reclamat a Santamaría que es reuneixi amb l'executiu català en breu per intensificar el diàleg i les possibles solucions al problema català. "Li he demanat que es reuneixin ben aviat, en els formats que calgui, i que s'aconsegueixi una relació normalitzada, perquè qui sortirà beneficiat és el país i els ciutadans; és un objectiu de tots", ha sentenciat.

El socialista ha comentat que va demanar la reunió a Santamaría quan es van veure a la presa de possessió d'Enric Millo com a nou delegat del govern espanyol a Catalunya. "Ha estat una reunió molt cordial i ella ha pres moltes notes", ha dit satisfet.

Arrimadas i l’efecte Ciutadans

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha constatat avui també un "canvi d'actitud" del govern central que ha atribuït al treball de la seva formació, pels "requisits" que va imposar al PP en la investidura de Mariano Rajoy.

La reunió entre Arrimadas i Santamaría s’ha allargat una hora.

La líder de l'oposició a Catalunya ha confiat en el fet que no només es "visualitzin" canvis, sinó que el Govern espanyol "porti a terme" reformes, entre d'altres assumptes, en el sistema de finançament, Rodalies o el Corredor del Mediterrani.

"Ha arribat l'hora del diàleg però també de les propostes i mesures concretes", ha remarcat la dirigent, que ha fet referència al llistat de mesures que Ciutadans va imposar per a la investidura de Rajoy.