El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha acusat avui la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de Jxsí i CSQP a la Mesa de situar-se "per damunt de la llei", com passa en els estats "autoritaris i dictatorials", en permetre votar dues resolucions prorreferèndum.

Millo ha comparegut avui durant uns 45 minuts com a testimoni davant la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Maria Eugènia Alegret, que investiga Forcadell i els membres de JxSí i CSQP en la Mesa del Parlament per haver permès que el ple votés al juliol del 2016 dues resolucions a favor del referèndum independentista, quan l'ara delegat del govern central era encara portaveu parlamentari del PPC.

Millo ha denunciat que Forcadell i els altres quatre membres de la Mesa investigats (Lluís Maria Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet) es van situar per damunt de la legalitat vigent en permetre la tramitació de les dues resolucions prorreferèndum, malgrat que el Constitucional els havia ordenat impedir qualsevol iniciativa vinculada a la resolució de ruptura del 9-N del 2015.

"És molt important diferenciar entre els que defensem l'Estat democràtic i de dret, el compliment de les lleis, que ningú està per damunt de les lleis, d'aquells que defensen el contrari, perquè això és el que diferencia els estats democràtics dels estats autoritaris i dictatorials que no respecten la democràcia", ha advertit Millo.

El delegat del govern espanyol ha donat per fet que l'article 152.1 del reglament del Parlament, que estableix que la Mesa ha d'admetre a tràmit les resolucions emanades d'un debat de política general si són relatives a aspectes discutits en el ple, no empara els investigats, perquè les sentències del TC i els informes dels serveis jurídics del Parlament els van advertir que no podien admetre aquest tipus de propostes.

"El que hauria estat possible és presentar una iniciativa defensant portar al Congrés de Diputats una reforma constitucional per poder-lo fer (el referèndum). S'hauria pogut debatre, defensar, votar, guanyar o perdre", ha al·legat Millo.

No obstant això, el delegat del govern central ha remarcat que "el que no es pot fer és obviar els mecanismes establerts en la llei i intentar modificar la Constitució i superar l'Estatut a través d'una resolució al Parlament que no té legitimitat per ser aprovada i sobre la qual ha estat advertida la Mesa que té l'obligació d'impedir que es pugui votar i aprovar".

Segons Millo, cap ideologia, cap partit i cap diputat poden situar-se per damunt de la llei, ja que "és necessari per a la convivència" respectar els principis democràtics i no situar-se per damunt de la legalitat contravenint, per exemple, les sentències del Constitucional.

Per aquest motiu, ha considerat una "autèntica contradicció" i un exemple de "cinisme" que els partidaris del referèndum al·leguin que actuen per defensar la democràcia, quan "complir la democràcia vol dir fonamentalment respectar les lleis aprovades en els parlaments d'acord amb les seves competències".