El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha reconegut a RAC1 finalment l'existència de problemes als controls de l'aeroport del Prat i ha apuntat que s'està treballant en solucionar-ho.

No obstant això, malgrat tots els problemes, Millo ha assegurat que "el temps d'espera zero és utòpic" i que la mitjana d'espera al conjunt dels aeroports europeus és "d'entre 20 i 30 minuts", per afegir que les màquines automàtiques que permeten verificar la documentació estan "infrautilitzades".

De fet, en declaracions posteriors a Els Matins de TV3, Millo ha apuntat que a partir d'ara hi haurà auxiliars que informaran de les màquines tot apuntant que l'any passat, només 600.000 passatgers dels 44,5 milions que hi van passar van fer servir les màquines de verificació de documents.

"La Generalitat no té competències"

Així mateix, a RAC1 el delegat del govern espanyol s'ha volgut mostrar conciliador amb el Govern i ha assegurat que va parlar amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, un cop va conèixer la situació del Prat. Així i tot, Millo ha deixat anar que la Generalitat no és la responsable de la seguretat de l'aeroport i que, per tant, no és qui ha de convocar una reunió d'urgència.

"No és que no vulgui compartir la informació amb el Govern, el fet és que la Generalitat no té cap competència en matèria d'aeroports", ha explicat en referència a la seva absència a la reunió convocada pel Govern.

Per contra, Millo ha tret pit i ha assegurat que la seva prioritat és "la seguretat" dels ciutadans. "Des de l'11-M, no hi ha hagut atemptats jihadistes però des d'aleshores hi ha hagut 700 detencions", ha comentat.

En aquesta mateixa línia, el representant de l'executiu espanyol ha assegurat que l’aeroport del Prat és la principal prioritat del govern espanyol i, és més, ha explicat que existeix “un esforç compartit” per convertir el primer aeroport de Catalunya “en un aeroport de referència”.​

Les mesures

Millo ha apuntat que s’han realitzat tota una sèrie d’actuacions des de la primera jornada de caos als controls de DNI i passaports al Prat. El delegat del govern espanyol ha explicat que fins al moment s’han incorporat 23 nous agents de policia i que, en les properes jornades, s’aniran incorporant 30 nous efectius.

D’altra banda, el delegat de govern espanyol ha assegurat que s’emprendran mesures específiques, com la incorporació de personal assistencials, perquè els passatgers emprin els verificadors digitals i així es puguin reduir les cues. Actualment, hi ha 24 verificadors electrònics al Prat que, segons Millo, estan infrautilitzats. A aquests, s'afegiran 20 la propera setmana i uns altres 30 més endavant un cop s'hagin fabricat.

La renovació dels passaports

Millo també ha reconegut que existeix un problema amb la sol·licitud de cites per a renovar el DNI i el passaport. El delegat ha apuntat que els temps d’espera arriben als dos mesos, “un termini molt llarg”. Ara bé, tot i reconèixer les complicacions, ha assegurat que “això no només passa a Barcelona", en una clara referència a les queixes del Govern.