El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha assegurat avui que "tècnicament" no hi va haver càrregues policials en la jornada de l'1-O, sinó que es van produir "accions de compliment de l'ordre judicial" i, d'altra banda, ha demanat a l'independentisme que proposi un candidat "lliure de causa judicial".

En declaracions a El Món a Rac1, Millo ha coincidit amb allò declarat pel responsable de l'acció policial de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos, responsable de la coordinació policial durant la jornada del referèndum de l'1 d'octubre, i ha explicat que "tècnicament no són càrregues, sinó accions de compliment de l'ordre judicial que consistien a desallotjar per confiscar material electoral que hi havia dins i emportar-se'l".

Per a Millo, una càrrega policial és, "tècnicament, quan hi ha una acció en contra d'una actuació violenta per part d'algú", ha relatat el delegat del govern espanyol, que ha recordat que la jornada del referèndum de l'1-O va ser "prohibida pel jutge".

Ha apuntat a més que, dels 2.315 col·legis oberts aquell dia, "en menys d'una quinzena" es van produir "accions de persones que no estaven suposadament per votar, sinó per impedir l'acció policial i enfrontar-se amb la policia", per la qual cosa "es va produir una situació de conflicte i col·lisió, amb imatges que no ens van agradar".

D'altra banda, Millo ha recordat que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució acabarà quan es "restableixi un Govern que es comprometi amb el compliment de la legalitat democràtica vigent, amb l'Estatut, la Constitució", però "si no es produeix d'aquesta manera, tenim un problema".

La investidura, "inviable"

En aquest sentit, ha dit que "quan vam sentir que la proposta [de candidat a la investidura] seria Jordi Sànchez, que no sabem si físicament podria ser present o no, ja demostra poca voluntat de facilitar les coses", ha advertit Millo.

"Es plantegen fórmules pràcticament inviables per mantenir la tensió i això no és bo. Voldria dir que no hi ha voluntat real de facilitar les coses i tindríem un problema, perquè les condicions que es requereixen perquè s'acabin aquestes mesures no es donarien al 100%", ha recalcat Millo.

Per aquest motiu el dirigent governamental ha insistit que "seria molt bo" que les forces independentistes proposessin "a persones que estiguessin lliures de tota causa judicial i que es poguessin concentrar en l'acció de govern que Catalunya necessita".