El Departament de Justícia ha flexibilitzat el règim penitenciari de l'exresponsable del Palau de la Música, Fèlix Millet, i ha autoritzat el seu ingrés en una residència privada amb assistència mèdica i no tornarà a pernoctar a la presó, a conseqüència dels problemes de salut que pateix. A partir d'ara se li aplicarà l'article 86.4, que permet que l'intern no dormi a la presó. Fins ara, Millet estava en situació de tercer grau, i entre setmana dormia a l'hospital penitenciari de Terrassa. El canvi de règim es va autoritzar aquest dimarts, i Millet ha estat traslladat a la residència triada per la seva família, en la qual compta amb l'assistència que requereix la seva deteriorada salut aquest dijous, segons les mateixes fonts.

Millet, de 86 anys, va aconseguir el tercer grau el passat mes d'octubre, que permet sortir cada dia de la presó i tornar només per dormir de dilluns a dijous. Mesos abans, el jutjat de vigilància penitenciària havia rebutjat un recurs seu contra la seva classificació inicial en segon grau. El Departament de Justícia va concedir a l'octubre el tercer grau a Millet, qualificació que la Fiscalia ha recorregut, sobre la base de l'article 100.4, que permet facilitar el règim obert als reclusos per motius humanitaris. En paral·lel, el jutge de vigilància penitenciària ha de decidir ara si revoca el tercer grau que la conselleria de Justícia va concedir a Millet, arran del recurs presentat per la Fiscalia, que no creu que els seus problemes mèdics justifiquin que pugui gaudir del règim obert.

Malaltia greu i irreversible

La Junta de Tractament de la presó de Brians va decidir el passat mes d'octubre concedir el tercer grau a Millet, dos anys i quatre mesos després que ingressés en aquest centre penitenciari per complir condemna per l'espoli del Palau de la Música. La jutgessa de vigilància penitenciària li havia denegat ja en dues ocasions, l'última vegada només uns mesos abans, el règim obert que reclamava Millet, qui va recórrer la seva classificació en segon grau adduint que pateix una malaltia "greu, irreversible i incurable".

Millet va ser condemnat a nou anys i vuit mesos de presó i està lluny de tornar els 23 milions d'euros que està condemnat a pagar al Palau de la Música, a més de les multes fixades a la sentència; fins al moment, l'entitat cultural només ha recuperat 12 dels 23 milions d'euros gràcies als béns embargats als processats. A banda, l'exresponsable del Palau de la Música té dues causes obertes per ocultar a la justícia ingressos procedents de lloguers i per la desaparició de diversos objectes de valor del seu domicili, presumptament amb la intenció d'evitar la seva obligació d'indemnitzar el Palau de la Música per l'espoli que va perpetrar durant dècades. Precisament no haver pagat la responsabilitat civil imposada, va ser un dels factors que la jutgessa de vigilància penitenciària va tenir en compte per revocar-li el tercer grau que havia sol·licitat.