La Fiscalia de la Comunitat de Madrid ha remès un escrit a la ministra de Defensa, Margarita Robles, en què li comunica que ha rebut la informació enviada aquest mateix matí i que va ser publicada l'1 de desembre del 2020 pel mitjà digital Infolibre referida a l'existència d'un xat de WhatsApp, "el xat de la XIX de l'Aire".

En el xat hi ha missatges d'alts comandaments de l'exèrcit retirats "on aboquen manifestacions totalment contràries a l'ordre constitucional, fent al·lusions velades a un pronunciament militar", diu la nota de la Fiscalia.

En l'escrit, la Fiscalia al·ludeix al fet que en la comunicació rebuda figura la informació periodística publicada pel diari digital. Per tant, abans de valorar la procedència o no d'incoar les oportunes diligències d'investigació i, "si escau", determinar la competència, explica que sol·licita ampliació de la informació rebuda.

El Ministeri de Defensa ha posat en mans de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid el xat d'exmilitars que envien cartes al Rei. Entre les barbaritats que diuen els exmilitars en aquest grup de WhatsApp, hi ha defenses aferrissades de cops militars i crides a afusellar "26 milions de fills de puta", en referència als espanyols d'esquerres, independentistes o nacionalistes.

Així, el Ministeri de Defensa ha enviat a la Fiscalia del TSJM la informació publicada per Infolibre per si els fets fossin constitutius de delicte comès "per persones que a més poguessin atribuir-se la condició de militars en actiu, sense ser-ho". Des del departament de Robles sostenen que "correspon al ministeri fiscal investigar l'eventual rellevància penal" i també "per salvaguardar l'honorabilitat i la pública estima de les Forces Armades". 

"La seva conducta exemplar no té res a veure amb manifestacions que repugnen el respecte degut a una societat democràtica, pluralista i basada en la llibertat política i ideològica", asseguren des del Ministeri. "I no han de veure perjudicada l'estima pública, guanyada amb la constant entrega al seu deure, a la societat espanyola i, en aquests temps, als qui pateixen més greument les conseqüències de la pandèmia, per actuacions que els són totalment alienes i que podrien merèixer un retret penal", afegeixen des de Defensa.

Aquest cap de setmana es va saber de l'existència d'una carta firmada per 73 excomandaments de l'Exèrcit de Terra jubilats on es titllava l'actual govern espanyol de "socialcomunista avalat per filoetarres i independentistes", però, anteriorment, un altre grup d'excomandaments, en aquest cas de l'Exèrcit de l'Aire, membres de la XIX Promoció de l'Acadèmia General de l'Aire, va enviar primer una carta al Parlament Europeu i després una altra a Felip VI on expressaven la seva preocupació per les relacions del govern espanyol amb partits "l'objectiu dels quals és la separació d'una part del territori de la nostra Pàtria" i davant de "la impossibilitat d'estudiar en espanyol en regions d'Espanya".