Un grup de militars de les Forces Armades han impulsat un Tsunami Español per intervenir i donar suport a la policia en els aldarulls arreu de Catalunya després de la sentència.

El moviment, que ha aparegut a les xarxes socials els últims dies i que va desaparèixer aquest diumenge a última hora, va enviar un ultimàtum al govern de Sánchez: "Militars de l'Exèrcit espanyol exigim al govern d'Espanya que restableixi l'ordre a Catalunya enviant tots els mitjans i personal necessari per a això, de tots els cossos de seguretat de l'Estat, per donar suport als nostres companys de la Policia Nacional". Els militars havien donat fins aquest dimarts, 22 d'octubre, com la data límit perquè l’Estat actués.

El Tsunami Español, que integren, segons expliquen en un comunicat, militars fora de servei, van assegurar que si el govern central no complia, dimecres s'organitzarien per acudir en massa a Catalunya per aplicar l'article 8 de la Constitució, és a dir, el que estableix que les Forces Armades tenen com a missió "garantir la sobirania i independència d'Espanya, defensar la seva integritat territorial i l'ordenament constitucional".

Missatge Tsunami EspañolMissatge, ja eliminat, a Facebook del Tsunami Español

Els impulsors de la iniciativa han assegurat a El Confidencial Digital, que tenen 2.500 voluntaris compromesos a demanar dies d'assumptes propis i vacances –així el Ministeri de Defensa no podria retenir-los per reunir-se fora de les casernes– i acudir a col·laborar amb la policia.

“Sobre els mitjans disponibles, volem deixar clar que no podrem utilitzar armes de foc, perquè com ja vam dir, l'Exèrcit no participa en aquesta actuació”, asseguren rotundament, i a més precisen que ni disposen d'armes de foc pròpies ni volen arribar a aquest extrem. Però sí que apunten que molts militars tenen “mitjans propis d'autodefensa”, que no precisen, però que podrien ser, per exemple, defenses o porres extensibles.

Interior i Defensa coneixen l'existència del 'Tsunami Español'

Segons apunta El Confidencial Digital, en el Departament de Defensa, encapçalat per Margarita Robles, ja tenien coneixement de la iniciativa Tsunami Español, però ho limiten “a un grup petit”. A més, asseguren que per norma no comenten cap publicació de xarxes socials.

Un missatge similar traslladen des del Ministeri de l'Interior, que expliquen que no valoren tuits ni murs de Facebook, tot i que afegeixen que “les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat valoren totes les situacions que afecten la seguretat", com seria el cas que apareguessin militars que pretenguessin ajudar els agents de policia pels aldarulls als carrers de Catalunya.

No obstant això, els comptes a les diferents xarxes socials de Tsunami Español han estat eliminats pel mateix usuari.