L’elaboració de les llistes de candidats per a les properes cites electorals està fent aflorar l’interès recíproc entre Vox i les forces armades, que s’han convertit en un espai en què el partit d’ultradreta està trobant candidats amb una facilitat sorprenent.

Es tracta, esclar, de militars retirats, ja que la llei impedeix als militars en actiu presentar-se en unes eleccions, però el fet que les llistes del partit d’Abascal s’estigui nodrint d’exmilitars d’alta graduació demostra la sintonia ideològica entre el programa de Vox i les altes esferes militars.

A la notícia, d’aquest cap de setmana, del fitxatge del general de brigada d'Infanteria de Marina retirat Agustín Rosety Fernández de Castro, com a cap de llista de Vox al Congrés dels Diputats per Cadis en les eleccions generals del 28 d'abril, ara s’hi sumen dos fitxatges militars més.

Caps de llista d'Alacant i Castelló

En primer lloc, el cap de llista per Alacant serà el tinent general de l’Exèrcit de l’Aire retirat Manuel Mestre, un dels principals artífexs de l’actual Doctrina Aèria Bàsica i fins al seu pas a la reserva el 2017, responsable del grup de treball que va elaborar la Doctrina de Lideratge de l’Exèrcit de l’Aire.

En segon lloc, el general de brigada d’Infanteria retirat, Alberto Asarta Cuevas, serà el cap de llista de Vox per Castelló. Asarta ha servit la Brigada Paracaidista, la Legió Espanyola y el Regiment d’Infanteria Canarias 50.

A aquests tres militars, a més, s'hi suma el nom del general d’Infanteria a la reserva Fulgencio Coll, que serà cap de llista per Vox a les eleccions municipals a Palma.

Almenys dos dels quatre militars esmentats, Agustín Rosety i Alberto Asarta, van signar el manifest de lloa Franco que es va difondre quan es va conèixer la intenció del govern espanyol d’exhumar les restes del dictador feixista. Aquell document va obtenir el suport de més d’un miler de militars d’alta graduació de tots els exèrcits i va reflectir l’estat d’opinió entre la vella guàrdia militar respecte a la figura de Francisco Franco.

Que ara diversos militars emprenguin el camí polític de la mà de Vox, un partit d’ultradreta que ha estat especialment hostil al possible trasllat, no fa més que reflectir la complicitat que existeix entre part de l’estament militar i la ideologia d’ultradreta del partit que lidera Santiago Abascal.