Disgustats i alarmats per la imminent exhumació de Franco, i visiblement molestos pels passos que està seguint el govern del PSOE, 181 militars retirats han tirat pel dret i han decidit redactar i signar una "declaració de respecte i desgreuge al general Francisco Franco Bahamonde, 'Soldat d'Espanya'", en què lloen i glorifiquen la figura del dictador embolcallant-la en un mar d'elogis.

Segons expliquen ells mateixos, es tracta de militars "en situació de retir i, per tant, amb ple dret de llibertat d'expressió", que tenen per objectiu denunciar "els permanents atacs a la persona del general Franco des de la seva mort, esborrant sense pressa tot vestigi de la seva tasca per Espanya en els moments històrics que li va tocar viure".

Aquests militars consideren que la figura del dictador se l'ha "vilipendiat fins a extrems inconcebibles, sense cap objectivitat, basats en la tergiversació de la història i amb unes finalitats espúries que fan posar vermell qualsevol estudiós de la veritat històrica".

El militar "més bo"

Basant-se en l'article 21 de les reials ordenances per a les forces armades, que estableix que "els membres de les forces armades se sentiran hereus i dipositaris de la tradició militar espanyola", els militars surten a la càrrega contra "els entossudits a desqualificar de manera absoluta i sense pal·liatius la conducta d'un militar exemplar".

Segons el seu punt de vista, Franco "va sol·licitar els llocs de més risc i fatiga, disciplinat, subordinat i sempre preocupat pels soldats a les seves ordres" i, amb aquest argument sota el braç, es lamenten que "s'expliquen ara successos que sacsegen la sensibilitat dels més forts", mentre intenten "criminalitzar qualsevol actitud per justa que fos".

Per tot això, els militars afirmen que "desaprovem moltes de les acusacions que s'aboquen en aquests moments contra ell amb l'única finalitat que les noves i futures generacions ignorin i, si és possible, menyspreïn un període important de la seva pròpia història, provant de justificar amb això un fals progrés que amaga la realitat de l'actual enfonsament territorial de la nació i la manifesta desigualtat entre els espanyols".

"Veritat històrica"

Dit això, sol·liciten "als directors i actors d'aquesta campanya infame, reprendre la veritat històrica en les seves exposicions de motius i posara fi a la seva perversa pretensió d'exhumar les restes de Franco i la posterior transformació o destrucció del símbol de la reconciliació que l'allotja al costat de tants combatents de la Guerra Civil".

I no només això. També adverteixen que publiquen i firmen el manifest "com a desgreuge al dany causat pels entossudits a desqualificar un soldat com el general Franco, de qui els serveis documentats a la pàtria fan que se li degui la gratitud corresponent alhora que són motiu de respecte per a tots els militars que ara firmem aquesta declaració i als que més endavant vulguin adherir-s'hi com també per a aquells que per imperatiu legal no poden fer-ho".

La "declaració" ha estat publicada a la revista de l'Associació de Militars Espanyols, que inclou militars i membres de la Guàrdia Civil, i que es defineixen com a persones que tenen "amor a Espanya" i "lleialtat a les forces armades espanyoles", que a més tenen per objectiu "la persecució de la satisfacció dels drets i interessos socials, econòmics i professionals dels seus socis i el prestigi de la institució militar".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat